Witam forumowiczów.
Jestem w trakcie zakładania firmy budowlanej. Bede sie rozliczal na podstawie KPiR i vat-u. Mam w niedlugim czasie do wykonania remont budynku i musze obliczyć przyszly zysk z tego przedsiewziecia. Mam troche z tym problem.Bede mial zatrudnione 4 osoby na umowe o dzielo, kwota na umowie o dzielo to 1000 zl . Razem za 4 osoby bedzie 4000 + 19 % podatku =4760 zł. Odrazu nurtuje mnie tu pytanie czy cala sume za umowy bedzie mozna wrzucic w koszta czy tylko czesc?
Następna sprawa to wartosc robot wg. kosztorysu 79126 zl, a podatku 5538 zl. Z tego wynika ze vat wynosi 7% ale z tego co sie orientuje ja musze zaplacic 22% wystawiajac fakture za ta usluge czy moze sie myle?
Kolejny pytanie w kosztoryscie jest zakupiony towar na kwote 39000 netto i po raz kolejny wyliczony z podatkiem 7%, gdzie wiekszosc materialow budowlanych jest z 22% podatkiem vat, czy to jest bledem bo jezeli tak to bede musial zaplacic wiekszy vat?
Czy paliwo zakupione na potrzeby firmy bede mogl wrzucic w koszta i tym samym zmienijszyc podatek dochodowy?
Narazie tyle pytan chyba ze cos mi przyjdzie jeszcze do glowy?
Z gory dzieki za odpowiedz