Witam wszystkich serdecznie!
Szukam szukam i w sumie nie umiem znaleźć jakiejś konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie...
Od niedawna w sumie od 2 dni:) prowadzę jednoosobową działalność, zajmuje sie sprzedażą detaliczną przez internet i poza straganami i targowiskami. Siedzibę firmy mam w domu, mieszkam z rodzicami więc oni są właścicielem, lokal jest wykupiony przez nich. Mieszkam z nimi i jestem tutaj zameldowany więc siedzibę firmy podałem miejsce zamieszkania. No i teraz pytanie, jestem na ryczałcie, czy ja musze teraz zgłaszać w urzędzie gminy ze prowadze taka działalność w domu i płacić za to jakiś dodatkowy podatek?Gdzieś czytalem o podobnej sutyacji i niby takiej konieczności nie było ale prawnie nie jest to tak dokładnie określone stąd kieruje pytanie do fachowców:)
Przy okazji chciałem zadać jeszcze jedno pytanie, mianowicie jestem na ryczalcie bez faktur, muszę jednak wystawić klientowi rachunek no i tutaj pytanie czy taki rachunek sam sobie układam czy są jakieś konkretne wzory?I co na takim rachunku musi być podane? nazwa firmy nip regon adres siedziby, towar i cena za jaka został sprzedany tak?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i za poświęcony Mi czas:)
Pozdrawiam serdecznie!