Chce założyć własną firmą. I chciałbym sie dowiedzieć jak to jest z podatkiem vat. Wiem, że nie trzeba składać formularza VAT-R jeżeli obroty firmy nie przekroczą 38 500 zł rocznie. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czyli mam rozumieć że obojetnie jakie usługi bede wykonywał nie bede płatnikiem Vat jeżeli nie przekrocze tej kwoty?
2. Czy ta kwota 38 500zł jest to kwota samego przychodu, czy jest to kwota przychód - koszta?
3. Czy jeżeli przekrocze tę kwote (jak już wiem, że bede ją przekorcze złoże wcześniej formularz VAT-R) to bede musiał zacząć płacić vat od obrotu powyżej tej kwoty (w następnych latach już cały czas) czy bede musiał zapłacić vat także od tej kwoty 38 500zł?
4. Gdzie moge się dowiedzieć jakie usługi są zwolnione z płacenia tego podatku. Chodzi mi konkretnie o:
a) Robienie zdjeć na ślubach i różnych imprezach, robienie pokazów zdjec na płytach dvd, kopiowanie tych płyt, robienie stron internetowych z tymi zdjęciami, drukowanie zdjeć, wizytówek, zaproszeń ślubnych, ulotek i oczywiście sprzedaż tego osobom zainteresowanym. Czyli głównie mi chodzi o usługi fotograficzne.