Mateusz napisał(a):Do 20 dnia miesiąca wypełniasz PIT-53 za miesiąc poprzedni z informacją o osiągniętych w poprzednim miesiącu przychodach i wpłacasz zaliczkę na podatek dochodowy na konto lokalnego Urzędu Skarbowego. Jako koszt uzyskania przychodu możesz odliczyć 20% osiągniętego przychodu. W listopadzie wysyłasz dwa takie same pity (na przód za grudzień) i w rozliczeniu rocznym dopłacasz lub piszesz o zwrot, w zależności od skali podatkowej w jakiej jesteś. PITów od 2007 roku nie trzeba już składać w Urzędzie Skarbowym, wystarczy je składować u siebie a do US wysyłasz tylko zaliczkę. Jeśli masz czeki do walutę rozliczasz wg średniego kursu za dzień otrzymania czeku z NBP.
Witam serdecznie i w związku z powyższym mam pytanie , również staram się o dodatkową pracę w firmie zagranicznej , praca "zdalna" wypłata w walucie na konto i chciałabym jakoś sensownie to rozliczać ale prowadzę już działalność gospodarczą (ryczałt i nie jestem płatnikiem Vat). Niekoniecznie opłaca mi się podwyższanie ryczałtu więc idealnym byłoby dla mnie rozwiązanie, które zostało powyżej zaprezentowane :-) Zwłaszcza, że jeśli dobrze się orientuję na koniec roku mogłabym przy okazji składania Rocznego rozliczenia wykorzystać np. ulgę prorodzinną.
Pytanie czy w mojej sytuacji miesięczne samodzielne wpłacanie zaliczek jest możliwe i czy nie ma jeszcze innej )może bardziej korzystnej formy rozliczenia tych dochodów?