Witam Google wypłaciło mi pieniądze i nie wiem teraz jak sie rozliczyć z nimi.
jestem osoba fizyczna nieposiadająca działalności gospodarczej.
czy muszę się rozliczać jak nie mam dochodów innych?
|
Podatek z Google AdSense osoba fizyczna |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Witam Google wypłaciło mi pieniądze i nie wiem teraz jak sie rozliczyć z nimi.
jestem osoba fizyczna nieposiadająca działalności gospodarczej. czy muszę się rozliczać jak nie mam dochodów innych?
Do 20 dnia miesiąca wypełniasz PIT-53 za miesiąc poprzedni z informacją o osiągniętych w poprzednim miesiącu przychodach i wpłacasz zaliczkę na podatek dochodowy na konto lokalnego Urzędu Skarbowego. Jako koszt uzyskania przychodu możesz odliczyć 20% osiągniętego przychodu. W listopadzie wysyłasz dwa takie same pity (na przód za grudzień) i w rozliczeniu rocznym dopłacasz lub piszesz o zwrot, w zależności od skali podatkowej w jakiej jesteś. PITów od 2007 roku nie trzeba już składać w Urzędzie Skarbowym, wystarczy je składować u siebie a do US wysyłasz tylko zaliczkę. Jeśli masz czeki do walutę rozliczasz wg średniego kursu za dzień otrzymania czeku z NBP.
Nie trzeba składać w ogóle, czy tylko jeżeli chodzi o Google AdSense? Kilka razy w internecie spotykałem się z opiniami, że trzeba mieć DG żeby się rozliczać z Google AdSense. Czy takie stwierdzenia są tylko absurdem, czy może są jakieś podstawy co do ich racjonalności?
Nie trzeba składać pitów co nie znaczy że nie trzeba ich prowadzić.
Rozumiem, że to wszystko trzeba _było_ zrobić (prowadzić PITy, płacić zaliczki).
Co w przypadku gdy tego nie zrobiłem - osobiście chciałem dopisać to do rocznego PITu, jaki składam co rok (pracuje na pełny etat), bo tak robiłem do tej pory z wszystkimi dochodami z drobnych zleceń. Teraz widzę że to był błąd i trzeba go starać się naprawić. W marcu otrzymałem 340 PLN, a we wrześniu 290 PLN (i na ten rok więcej pewnie nie będzie). Prosiłbym o wyjaśnienie co teraz mam zrobić? Pisać do US jakieś wyjaśnienie? PITy można pewnie samemu za cały rok wstecz napisać, wrzucić do teczki, i tu problemu nie będzie chyba, skoro nie trzeba ich wysyłać? Ale co z zaliczkami? Wiadomo trzeba je zapłacić, ale jak? Zapłacić zaliczki samemu wyliczając jakieś odsetki? Z wrzesień to jeszcze mam czas do 20 października, ale za ten marzec? Dodatkowo, proszę o wyjaśnienie, co oznacza "odprowadzać co miesiąc zaliczkę"? Jeżeli ja miałem dwie wypłaty w całym roku, to i tak mam płacić zaliczki za pozostałe miesiące w których nie dostałem wypłat? Bo rozumiem że za marzec i wrzesień mam zapłacić 19% od kwoty wpłaty (względnie od kwoty dolarowej mnożonej przez aktualny średni kurs NBP z dnia wpłaty). Dobijające w tym wszystkim jest to, że moje Adsense, w zasadzie zarabia tyle, że pokrywa koszty hostingu i zostaje jakieś 100-200 PLN na czysto, a okazuje się że teraz łażenia w koło tego i nerwów tyle... a samo Google nie kwapi się do pomocy uczestnikom w tym względzie (jakieś poradniki, przykładowe PIT'y, cokolwiek). EDIT: Co mi grozi, jak po prostu wpiszę na koniec roku sumę tych dwóch wpłat do tego "corocznego" mojego PIT'a i rozliczę się tak jak zamierzałem?
Nie wiadomo czy to wyjdzie.
Nie bardzo rozumiem do której kwestii się to odnosi... Co w takim razie zrobić, żeby "spać spokojnie"?
Zapłać teraz.
u mnie w skarbówce na osobę fizyczną panie nie chcą przyjąć - znajomy był już 4 razy i panie mówią raz, ze na koniec roku, raz że nie wiedzą, raz że chcą mieć jakąś interpretację - generalnie robią straszny problem z zapłaceniem podatku - a odsetki ... rosną
Skoro w listopadzie składasz dwa takie same pity - za listopad i grudzień - to jak wygląda kwesta zaliczek? Normalnie w PITach zapisujesz dochód za poprzedni miesiąc, więc: PIT za listopad - przychód w październiku PIT złożony na przód za grudzień - przychód w listopadzie - ale skąd mam wiedzieć jaki będzie przychód w listopadzie skoro jeszcze cały miesiąc nie minął? Czy tą zaliczkę za listopad płaci się też z góry, czy w normalnym terminie?
Żadnych składek do ZUS nie trzeba wpłacać?
Jaki jest to rodzaj podatku?
Bo nie wiem co wpisać w przelewie podatkowym w rybryce "Identyfikacja zobowiązania".
czy to tak samo sie rozlicza z pp bukmacherów ?
Ja znalazłem takie coś alt to o ile sie nie mylę to jest dla pp z polski Tak? : "Czy od przychodów z programów partnerskich muszę płacić jakiś podatek? Jeśli partnerem jest firma to świadczy ona usługę reklamy, a więc musi zapłacić vat i podatek dochodowy oraz wystawić fakturę sprzedaży. Jeśli partnerem jest osoba fizyczna to dochody z programu partnerskiego musi wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym (pit-37) i zapłacić podatek dochodowy. Część sprzedawców odprowadza do US zaliczki na podatek dochodowy z tytułu naszych zarobków, zmniejszając naszą prowizję. Część natomiast pozostawia tą kwestię w gestii partnera, który będzie musiał zapłacić podatek samodzielnie. Niezależnie jednak od tego czy zaliczki były odprowadzane czy też nie, podatek będzie wynosił tyle samo(19% dla pierwszej grupy podatkowej)."
Da sie jakoś zalegalizować zyski z reklam google jak nie ma się jeszcze 18lat?? Czy możliwe jest żeby brać udział w programie a wypłaty dokonać dopiero w listopadzie jak już będę miał 18 lat i NIP??
Tak, jest możliwość wstrzymania płatności, znajdziesz wszystko w ustawieniach konta.
|
|