|
Podatek za towar co jak i jak duzo.prosze o podpowiedz |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
witam sprawa jest nastepujaca mam kontakt z firmą w chinach od której bede sprowadzał sprzęt jest on z dziedziny elektronika ,chciał bym sie dokładnie dowiedziec jak wygląda sprawa opłaty podatku vat,i teraz tak jesli mam zamówiony towar który przychodzi mi pod same drzwi powiedzmy ok 15 sztuk i przed zamówieniem otwieram działalnosc gospodarczą i jesli chce ten towar sprzedawac legalnie z gwarancja to musze zapłacic podatek w polsce vat i teraz tak jak to wyglada czy przed odebraniem towaru dostane jakąs informacje ze musze pierw zapłacic vat czy po odebraniu musze sie gdzies z tym zgłosic i opłacic i jak liczony jest ten podatek od sztuki ,od całej dostawy jednorazowo czy dopiero po sprzedazy tego towaru rozliczam sei na koniec miesiąca,jaki jest wysoki ten vat np jest liczony od sumy za jaką kupuje towar powiedzmy płace od sztuki np ile zapłace jesli jeden przedmiot po sprowadzeniu kosztuje mnie 170zł a moze płace za cała dostawe jednorazowo ,a moze bede musiał płacic podatek od ceny za która sprzedam ten przedmiot np od sumy 340zł prosze o informacje bo nigdy nie sprowadzałem i nie miałem działlnosci Pozdrawiam
Nie wiem w jaki sposob bedziesz sciagal ten sprzet ale przyjmuje ze normalnie wysylkowo przez poczte lub inny servis - ja sciagam z USA i wyglada to tak ze wysylajac do Polski przez pewien czas wysylalem laptopa i wartosc w deklaracji celnej pisalem 20 dolarow a zawartosc jakies ciuchy itp. 3 przechodzily 2 zatrzymywali i byly problemy i tlumaczenie sie z wartosci. Teraz wysylajac sprzet wpisuje wartosc paczki i UC liczy 22% Vatu od wartosci podanej (czasami chca rachunek zakupu) oraz kosztow wysylki. Zalozmy - kupuje laptopa za 2500 dolarow + wysylka do Polski 100 dolarow to daje Urzedowi Celnemu 2600 dolarow *22%. Mysle ze tak samo bedzie u Ciebie. UC wyliczy VAT od wartosci przesylki lub jesli bedzie niska a oni ja zatrzymaja to beda chciec rachunek zakupu. Pozdrawiam
|
|