|
Podatki a Ryczałt - strona 4 |
Podatki a Ryczałt
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
czyli wychodzi , ze podatek za styczen nawet jesli przychod to 5zl i tak musze zaplacic ?
Przychód, dochód, koszty, podatek dochodowy, vat, składki na ubezpieczenie społeczne, składki na ubezpieczenie zdrowotne. Tyle pojęć masz i każde znaczy coś innego. Składki na ubezpieczenia do ZUS płacimy z dołu czyli za styczeń w lutym itd. W lutym jak liczysz podatek za styczeń nie możesz uwzględnić kosztów czegoś, czego nie zapłaciłeś.
Witam
A co jeżeli ktoś pominął ten pierwszy miesiąc, omyłkowo odliczył koszt ZUS z lutego w styczniu i nie zapłacił podatku, cały czas mówię o ryczałcie, to należy zgłosić to do US? w celu jakiejś korekty i wpłacenia tego zaległego podatku? Pewnie od tego jakieś odsetki naliczą? Pozdrawiam!
Zamierzam otworzyć DG zajmującą się głównie sprzedażą "normalnych" artykułów w Internecie.
Całe popołudnie szukam w temacie i już prawie jestem obeznany ale mam jeszcze pytanko Czy muszę w końcu zbierać te dowody ( faktury?/rachunki?/paragony? ) za zakupiony towar który zamierzam później odsprzedawać?? Wiem że to nie ma nic wspólnego z wyliczaniem podatku ale czy istnieje ostatecznie taki obowiązek?? Bo już w tym temacie padały dwie sprzeczne informacje.
Panowie i Panie ja także mam pytanie bo do końca jeszcze nie jestem pewien. Zamierzam założyć działalność gospodarczą - planuję sprzedaż przez internet części komputerowych i odzieży. Podzespoły z wykluczeniem płyt CD, kaset video i pamięci przenośnych czyli pendrive ze względu na konieczność posiadania kasy fiskalnej - nawet mogę potwierdzić to znalezionym artykułem:
"Kiedy trzeba kupić kasę Ale są też rodzaje działalności, do których żadne zwolnienia z obowiązku posiadania kasy nie mają zastosowania. Muszą ją m.in. mieć: - prowadzący działalność w zakresie sprzedaży gazu płynnego, - taksówkarze, - sklepy z częściami i akcesoriami do pojazdów mechanicznych (o określonym PKWiU: 34.10.1, 34.2, 34.3), - sklepy ze sprzętem radiowym, telewizyjnym i telekomunikacyjnym, z wyłączeniem lamp elektronowych i innych elementów elektronicznych oraz części do aparatów i urządzeń do operowania dziękiem i obrazem, anten (ex PKWiU 32), - firmy handlujące sprzętem fotograficznym, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego (ex PKWiU 33.40.3), - sprzedawcy nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci." Za zakup towaru muszę posiadać faktury na których podstawie co miesięcznie US zwróci mi VAT chyba 22% (albo niższy w zależności od procentu takiego towaru)?? Będąc na podatku zryczałtowanym - czyli chodzi tu o to, że jako osoba nie mająca wcześniej firmy mam możliwość przez dwa lata korzystanie z podatku zryczałtowanego 3% od zarobku tego na czysto? Wiadomo iż na zakupiony towar muszę nałożyć swoją marżę np 5% - w jaki sposób udokumentuję wielkość mojej marży od której zapłacę 3% podatku dochodowego? Wydaje mi się, że przez 2 lata także będe płacic ZUSowi 330zł? Proszę o odpowiedź na pytania które są najważniejsze dla osoby takiej ja ja - otwierającej działalność
Witam
Dla pewności spytam się Was: Mam zamiar założyć firmę jednoosbową. Identyfikacja wizualna czyli zdjęcia, video. Wybrałem forme odprowadzania podatku RYCZAŁT. Pytanie1: Dowiadywałem się już jaka stawka w tym przypadku obowiązuję i dowiedziałem się, że 20%? Prawda to? Pytanie2: a) Dajmy na to w maju zarobiłem tylko 200zł. Ile zapłacę podatku zdrowotnego? (pracują na stałe więc ZUSU nie płacę) b) W czerwu zarobiłem 1000zł to ile w tym przypadku zapłacę podatku zdrowotnego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Podatki a Ryczałt - strona 4": - Podatki w UE? - GPW i podatki ?? - POdatki w MLM - NIP EU A PODATKI - DG w uk a podatki
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
|
|