|
Podatki a Ryczałt |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
będąc na ryczałcie 3% czy płace coś do US? wiem że mozna odliczyc zdrowotne czyli około 185zł, obroty co miesiąć jakieś 3000zł z moich wyliczeń wychodzi że rocznie nic nie zapłace podatku jedyne koszty prowadzenia firmy to ZUS około 300zł dobrze myśle? prosze mnie upewnić w tym bo nie chce sie zdziwić pod koniec roku , i jeszcze jedno pytanie czy potrzebuje brać za zaupiony towar faktury vat czy wystarcza mi paragony z kasy fiskalnej,pozdrawiam
Nie 185 a jakieś 163 zł (odliczasz 7,75% a nie całe 9% zdrowotnego), teraz nic nie składasz co m-c, jedynie wpłacasz zaliczki (jak masz przychód i podatek Ci jakiś tam wyjdzie), co do paragonów czy faktur to nie wiem czy to czy to też :)
ja jednak słyszałem że jest inaczej, że nic sie nie płaci(może znajoma księgowa sie myli) dlatego potrzebuje odpowiedzi od kogoś znajacego ten temat bardzo dobrze ,pozdrawiam
fa nie musisz brać
a podatek się oczywiście placi- możesz kwartalnie
luters płacisz zaliczki...radzę zmienić księgową, albo źle zrozumiałeś.
od przychodu odejmujesz składkę społeczną /to co wpłacasz na końcówkę konta 51/,pozostalą kwotę przychodu mnożysz przez 3% masz podatek należny od tego odejmujesz 7,75% zdrowotnej i masz podatek.Robisz to co miesiąc i wpłacasz do US.Musisz brać faktury na zakupiony towar,co prawda ich nie księgujesz ale chronologicznie składasz.Na koniec roku musisz zrobić remanent.I pamiętaj limit do VAT to 39700 proporcjonalnie do miesięcy ile prowadzisz działalność do kasy fiskalnej 20000 /jesteś nowym podmiotem/ rozliczane też proporcjonalnie
Dziękuje pani Agato za fachową odpowiedż tylko czegoś tu nie rozumiem bo odejmując 7,75% zdrowotnej to podatek mi wychodzi na minus czyli tak jak pisałem na początku, byłbym wdzieczny za małą symulacje przy przychodzie 3000zł jestem na ryczałcie 3% wychodzi podatku 90zł od tego odejmuje 7,75% składki zdrowotnej to jest jakieś 160zł więc co wtedy gdy kwota odliczenia jest większa niż kwota podatku? chyba coś żle licze? prosze o odpowiedż
dobrze liczysz,przy przychodzie 3000 podatek wychodzi ci z minusem więc nic nie wpłacasz do US.Załóżmy że w drugim miesiącu masz przychód 10000 to obliczając podatek odejmujesz tęż tą część składki zdrowotnej ,która nie "zmieściła" się w poprzednim miesiącu.W trakcie roku wpłacasz zaliczki miesięczne/jeśli wyjdą/ a na koniec roku dopiero rozliczasz to całkowicie.Może się zdarzyć ,że więcej zapłaciłeś zdrowotnej od podatku należnego.
Skoro autor tematu pisze o odliczaniu samego zdrowotnego, to chyba wynika z tego, że pracuje już gdzieś na etacie. A skoro pracuje, to o jakim społecznym mówicie?
witam a więc wiem juz że podatków jako takich nie płace bo mam małe obroty, mam pytanko czy jest potrzeba robić pod koniec roku remament?bo znajoma ksiegowa chyba jest w błędzie, jeśli ktoś wie z własnego doświadczenia prosze o odpowiedż jakie dokumety musze miec w razie kontroli? ja prowadze tylko książke ewidęcji przychodów i zbieram paragony i faktury za zakupiony towar to wystarczy?nadmienie że firme mam w domu sprzedaje tylko przez internet jestem na ryczałcie 3% ,pierwsza moja działalność z promocyjnym ZUS-em
remanent musisz zrobić wg stanu na 31,12,2007,chyba,że US zarządzi ci w innym terminie
A ja mam takie pytanie, co do ksiazki ewidencji przychodzow, jestem na ryczalcie 8,5% dochod miesieczny to 3300, jednorazowa usluga, i teraz jak mam to wpsiac w KEP ?, kiedy mam odliczyc stawke ubezpieczenia zdrowotnego, socjalnych, to od przychodu czy dochodu ? te babki w urzedach gadaja i gadaja a w sumie nic nie wytlumacza:/
Dzieki za pomoc pozdrawiam Sebek
Przy PPE nie ma dochodu-jest przychód,od przychodu odliczasz społeczne a od podatku 7,75% zdrowotnej.Odliczasz w miesiącu w którym zaplacisz
tzn wszystko mam wyliczone juz, tylko jak powpisywac to w ta ksiazke, bo te rubryki sa jakies poronione:(
po zakończeniu miesiąca,wyliczasz to wszystko bez zachowania rubryk nie ma znaczenia gdzie to wpiszesz.Następny miesiąc zacznij od nowej kartki
|
|