Witam serdecznie...
Przeczytałem już wiele poradników itp na temat zakładania własnej działalności i powiedzmy, że coś tam rozumiem - trochę na temat form działalności, typów podatków.. No ale wszystko jest napisane, jakbym miał tego nie zrozumieć :P
Dlatego mam nadzieję, że pomożecie mi, mam kilka pytań...
Wstęp
Chcę założyć firmę. Na początku z 3 pracownikami (nie licząc mnie). Ustaliliśmy, że ja będę prezesem tejże firmy (więc rozumiem, że też osobą fizyczną, która za nią odpowiada). Firma ma zajmować się wytwarzaniem szeroko pojętego oprogramowania komputerowego oraz serwisów Internetowych. Głównie skupiać się tutaj chcemy na innowacjach i pewnych przełomach technologicznych, czy softwarowych (posiadamy już kilka rewolucyjnych planów, w tym 2 zrealizowane do końca).
Business Plan
Posiadamy "prymitywny" (tak mi się wydaje), bo napisany przeze mnie business-plan. Ma on kilkanaście stron i określa status firmy - wg jakich koncepcji chcemy pracować, jak testować oprogramowanie, jak je wytwarzać, czym będziemy się zajmowali itd... Znajduje się tam oczywiście również kosztorys. No i potrzebujemy min. 15.000zł, aby zacząć, a najlepiej na początek 25.000zł (niestety, oprogramowanie do tworzenia software`u, czy obróbki grafiki kosztuje...) - nie mówię tutaj o jakimś biurze, laptopie i innych zbędnych dodatkach - ale właśnie o podstawowych programach, aby można było legalnie pracować. Nasz biznesplan zawiera również plany dotyczące zatrudnienia pracowników: chcemy polepszać w miarę rozwoju firmy ich komfort pracy (Internet mobilny, konta FTP itd...), a docelowo otwierać nowe oddziały i zatrudniać więcej osób. Tyle na razie w nim mamy.
Kosztorys CD
Teraz tak, koszta:
Wiem, że z Unii Europejskiej (jej funduszy) możemy domagać się do ok. 7,600 zł (nie pamiętam teraz dokładnie kwoty, ale coś koło tego). Posiadam też własne, zamrożone 10.000zł (prezent urodzinowy) na rozpoczęcie działalności. Czy moglibyśmy próbować o inne formy dotacji?
No by było chyba na tyle, jeżeli chodzi o moją (bardzo częściową) wiedzę...
Moje pytania
Teraz nie wiem, jaki rodzaj działalności chcemy otworzyć? Oraz jakie podatki najlepiej wybrać? Trochę właśnie o nich czytałem i rzeczywiście bardzo się od siebie różnią, jeżeli się w to wgłębić, ale wydaje mi się, że czytałem gdzieś że usługi informatyczne mają troszkę inaczej, jeżeli chodzi z tymi rozliczeniami. Tak? Więc jakie podatki będziemy mięli lub mamy wybrać? Kolejna sprawa - ubezpieczenia - jak to jest z nimi - bo tego już w ogóle nie rozumiem (właśnie czytałem, że to ok. 50%, ale czego?)... Jak to wygląda ogólnie od strony prawnej - co potrzebujemy, aby być w pełni legalni i bezpieczni?
Mam nadzieję, że pomożecie nam, będziemy bardzo wdzięczni... Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
![[StartUp?] Podatki, typ działalności, KRS, ZUS - gupie się:(](http://www.biznesforum.pl/biznesforum.jpg)