Witam, przedstawie, krotko sytuacje, mieszkam w niemczech i tam tez pracuje w jednej z firm. Ze wzgledow podatkowych zastanawiam sie jednak czy nie zalozyc firmy w Polsce (linowy podatek, niskie skladki na ubezpieczenie, tansze koszty ksiegowosci, itd), ktora defakto robila by to samo co robie obecnie jako pracownik firmy niemieckiej, czyli w sumie nadal pracowal bym w tej firmie niemieckiej tylko juz nie jako ich bezposredni pracownik. Jestem na stale wymeldowany z Polski i jak dotad nie skladalem nigdy jeszcze zeznania podatkowego w Polsce, a zawsze w niemczech. Zastanawiam sie teraz czy majac firme w Polsce (automatycznie place podatki w Polsce) bede rowniez musial placic podatki od dochodow mojej polskiej firmy w niemczech (dodam, ze chce nadal byc zameldowany w niemczech) ? Dzisiaj wlasnie oddawalem rozliczenie podatkowe do urzedu niemieckiego i jest tam rubryka dochody z pracy za granica, wiec stad moje pytanie. Zastanawiam sie tez czy generalnie urzedy podatkowe w roznych krajach uni wymieniaja takie informacje miedzy soba.
Dziekuje za konstruktywne odpowiedzi.
Piotr