|
Podatki z Google AdSense - firma |
Podatki z Google AdSense - firma
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Jak wkońcu rozliczyć się z adsense ? Wiem ze wystawia się fakture NP, tylko jakie dan wpisać do faktury? Dane Google z USA czy firmy od ktorej dostalem przelew? Niestety w internecie nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi ma moje pytanie...
Wystawiasz fakturę na:
Jeśli umowę masz z Google USA to: Google Inc. 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View CA 94043 Jeśli jesteś na VAT to dajesz N/P Jeśli z Google Irleand to: Google Ireland Limited Gordon House, Barrow Street Dublin, 4 IE6388047V Musisz mieć VAT UE Firma z Irlandii jest płatnikiem, ale nabywcą usługi jest Google i na niego wystawiasz fakturę.
Mateusz, a mógłbyś napisać na jakiej podstawie prawnej w ten sposob można się rozliczac? Musze to jakoś wyjaśnić księgowej... Bo ona nie rozumie za bardzo że przelew jest z Irlandii a Fakture wystawiam na USA, no i przede wszystkich że wogle bez umowy moge robić interesy z USA...
Jak to bez umowy? Wydrukuj sobie umowę z panelu. Podstawa prawna to sprzedać usług do USA.
hmmmm w Panelu Adsense nie ma nigdzie umowy... Mógłbys napisać dokładnie gdzie ja moge znaleźć ? W ustawieniach mam coś takiego: Właściwości - informacje I tam jakieś kody... A umowy nigdzie nie ma... Edit: O ile mi wiadomo google nie podpisuje umowy z użytkownikami...
Byłem dzisiaj u księgowej i końcu bede pisal zapytanie do US aby mieć na pismie jasno powiedziane jak mam sie rozliczać z takich przychodów :)
Pewnie odpowiedzą podobnie, podziel się jakby było coś innego.
czesc
Postanowilem zarejestrować działalność, narazie specjalnie dla AdSense, jednek w przyszłości nie wykkluczam innych czynności. Dlatego stoje przed dylematem czy odrazu zostac VATowcem czy nie? Czytam że nie będąc VATowcem nie można wystawiać faktur a jedynie rachunki. Zaden z programów księgowych nie ma takiej opcji i wszędzie są tylko faktury. Z tego co wiem eksport usług poza UE tez jest zwolniony z VAT, więc będąc czy nie będąc VATowcem płacić go nie będe musiał. Czy ktoś z Was rozlicza AdSense na firmę ale nie będąc płatnikiem VATu? Czy lepioej się odrazu zarjestrowac?
Ja osobiscie jeszcze nie spotkalem programu ktory by nie pozwalal na wystawienie rachunku. A kilka testowalem...
Jeśli jesteś na VAT zakupy towarów z VAT będą dla Ciebie tańsze o ten podatek.
Witam
1) W pomocy google wpisałem faktura i znalazłem info: "W przypadkach, gdy władze lokalne wymagają wystawienia faktury, może ona zostać wysłana na podany niżej adres. Należy pamiętać, że nie rozpatrujemy wszystkich faktur. Google AdSense Payments - VAT Gordon House Barrow Street, Dublin 4 Irlandia" Zatem fakturę wystawiam na firmę z Irlandii, nie chyba nie do USA, czyli muszę Vat zapłacić. 2) Do tej pory rozliczałem się za pomocą pitów, płacąc tylko podatek do 20 następnego miesiąca. Teraz muszę założyć firmę, w takim przypadku nie może to zostać jako dodatkowy dochód? Czyli muszę to wszystko przez firmę przeciągnąć? To samo się tyczy programów partnerskich... - 22%Vatu i 19% dochodowy, a do tej pory było 19% dochodowy..., czyli 22% podatku więcej. Z góry dzięki za info.
witam,
a przychody z adsense jak ujmujemy w VAT-7? w polu 21 czy 36? pozdrawiam grzegorz
A czy może ktoś przedstawic wzór faktury NP? czym różni się ona od zwykłych faktur, gdzie jest stawka 22%, 7%, 3%, 0%, zw? W którym miejscu oznaczyc, ze jest to faktura NP?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|