|
Podatki za ziemie pod dzialalnosc gospodarcza |
Podatki za ziemie pod dzialalnosc gospodarcza
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Moj prolem polega na tym ze rodzice posiadaja 2,5 ha ziemie z ktorej 1ha = 10 000m2 chcialbym przeksztalcic na ziemie pod dzialanosc gospodarcza. W urzedzie dowiedzialem sie ze roczny podatek od metra kw wynosi 0,77gr wiec rocznie musialbym zaplacic 7700 podatku co srednio mi pasuje:/ Czy mozna to jakos obejsc? Jaka umowe podpisac z rodzicami? Uzyczenia, najmu czy dzierzawy aby poniesc jak najmniejsze koszty.
Potrzebne jest więcej informacji.To działka rolna?Chcesz na tym obszarze stawiać jakieś budynki?
tak jest to dzialka rolna i narazie nie mam zamiaru stawiac tam zadnych budynkow. ma tam byc tor dla quadow i crossow
Nie wiem jak to dokładnie jest bo prowadzę działalność gospodarczą w innej branży ale znalazłam interesujące wiadomości na innym forum.
"mając grunt rolny pow. 1 ha stajemy się rolnikami Przechodzimy z ZUS do KRUS (zamiast ok700zł miesięcznie 400zł na qwartał ) z całego pola wydzielamy drogi może być geodezyjnie resztę obsiewamy trawką zmieniamy klasyfikację gruntów i podajemy do opodatkowania jako łąka (jak sie uczepią to podatek wyższy będziemy płacić tylko od wydzielonych dróg ,a to już nasza sprawa ,że są kręte) - otrzymujemy dopłaty z UE nie pamiętam ale coś 300zł - 500zł do 1ha.Kupujemy 5 - 10 owiec które strzyga ładnie trawke jak tor nie jest wykorzystany w trakcie zawodów owce do zagrody do nich również dostajemy dopłatę z UE - konkretów nie znam Ubezpieczmy cały teren jako rolny (jak się komuś coś stanie to ubezpieczalnia pokryje koszty) Koszt ubezpieczenia 1ha coś 30zł. Rolnik nie płaci podatków nie rozlicza się z fiskusem jedyny podatek to rolny od hektara kilkadziesiąt złotych. " Przypuszczam, że można to obejść wpisując w działalność gospodarczą inne powiązane usługi a jako działalność dodatkową wypożyczanie quadów itp. PKD możesz sobie rozbudować. Co do umowy to wystarczy jak spiszesz z rodzicami umowę użyczenia. Może ktoś inny na ten temat się wypowie? Pozdrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Podatki za ziemie pod dzialalnosc gospodarcza": - jaka dzialalność ? jakie podatki ? - SMS, a dzialalnosc gospodarcza - dzialalnosc gospodarcza - dzialalnosc gospodarcza - podatki - Działalnośc gospodarcza, VAT
• Strona 1 z 1
|
|