|
Podnosnik koszowy - strona 2 |
Podnosnik koszowy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
brat ma 4 podnosniki od 16 m do 30 m . dziala w branzy reklamowej na terenie warszawy . podnosniki ogolnie sa drogie . naprawy tez nie sa tanie . trzeba miec wczesniej nagrana stala robote .,zeby zdecydowac sie na zakup .
Cześć
jeżeli szukacie podnośników mam do sprzedania 5 szt na 4 szt. zrobiłem UDT zajmuje się też wynajmowaniem ale długookresowym Jeżeli będzie ktoś zainteresowany podaje tel. tel. kontaktowy 512449661
Czy jest ktoś z Wielkopolski kto chciałby się podzielić doświadczeniami w tym temacie? Chcę kupić niedrogi podnośnik i świadczyć usługi.
Panowie jaka stawka podatku VAT objeta jest usluga wynajmu podnosnika wraz z operatorem?
Co do samych podnośników, to nie wiem czy większość ludzi wie, ale podnośnik można kupić osobno(czyli trochę zaoszczędzić) i zamontować go na wybranym podwoziu, ale radzę się skonsultować. Mi udało się zamontować na fordzie transit-cie niewielkie ramie teleskopowo-przegubowe z koszem(udźwig 200kg). Co do zastosowań podnośników to jest ich dużo, oprócz wieszania reklam można wymienić: - "dorywcze" naprawy dachów - linie elektryczne(można skontaktować się z jakimś przedsiębiorstwem energetycznym). - małe osiedlowe telewizje czasami potrzebują pomocy w montowaniu nadajników, to samo tyczy się internetu radiowego - idzie zima strażacy nie będą nadążać z usuwaniem sopli, można wysłać ofertę do spółdzielni mieszkaniowych - wyrobić dodatkowe uprawnienia i organizować skoki na bungee ;) Ktoś zadał pytanie odnośnie podatku od wynajmu - to niestety 22%.
Ile kosztują uprawnienia na taki podnośnik i gdzie się je robi??
ja robilm ok rok temu i placilem 700 zł a to gdzie mozna zrobic to mozesz sprawdzic na stronie urzedu dozoru technicznego
ja jestem :)
Witam chce kupić podnośnik koszowy - mam na niego kasę ale nie mam jeszcze uprawnień wiec mam kilka pytań
Wszystkie pytania dotyczą podnośnika o następujących parametrach: wysokość podnoszenia miedzy 17-20 metrów o DMC do 3.5 tony czyli na kat B PYTANIA 1) czy to prawda ze UDT wydaje uprawnienia na podnośniki do każdego podnośnika oddzielnie bo pytałem w Ośrodku szkoleniowym który robi takie kursy i powiedziano mi ze na kurs(600zl) mogę sie zapisać w każdej chwili lecz egzamin powinienem zrobic jak juz bede wiedział konkretnie na jakiej maszynie będę pracował bo na tym właśnie podnośniku będę musiał zdawać egzamin praktyczny i na nim tylko będę mógł legalnie pracować?? 2) Czy mając już odpowiednie prawo jazdy i kurs obsługi do prowadzenia działalność gospodarczej wynajmu podnośnika z operatorem wymaga jakiś dodatkowych opłat np jakis podatek od takiej dzialalnosci ??, 3) czy wymaga to jakiś zezwoleń dodatkowych np za rozstawienie sie na chodniku, drodze, trawniku ?? 4) Kto ewentualnie powinien zadbać o takie zezwolenia ten co świadczy usługi czy ten co wynajmuje taki sprzęt
1) Jesli chodzi o podnosniki koszowe ( podesty ruchome ) to dzieli sie je na trzy kategorie:
- podesty ruchome przewozne i stacjonarne maja one oznaczenie IIIP - podesty ruchome wiszące przejezdne i stacjonarne, maja oznaczenie IIP - podesty ruchome przejezdne maja oznaczenie IP
z tego co napisalec to szukac podnosnika na samochodzie wiec uprawnienia musisz miec na --- podesty ruchome przejezdne ---, cala kategornia ( uprawnienie ) podesty ruchome przejezdne uprawnia na poruszanie sie podnosnikami zainatalowanymi na podwozniu dostawczym (samochodzie) niezaleznie od wagi czy to DMC 1 t czy DMC 14 t samochodu jak rowniez czy to 6 m wysokosci podnosnika czy 40 m , po prostu ta kategornia ( IP ) uprawnia do pracy na kazdego rodzaju podestach umieszczonych na samochodzie, musisz tylko pamietac ze jesli byc chcial miec podnosnik powyzej DMC 3.5 T to musisz isc na kurs prawajazdy , ale z tego co napisales ze chcesz kupic do 3.5 t to kat B ci wystarczy 2) Zadnego specjalnego podatku VAT nie ma za wynajem podnosnika, biorac pod uwage akualne podatki to albo 23 % VAT albo 8 % VAT wszytsko zalezy jaki VAT masz na firme 3) Wszystko zalezy od urzednikow w Gminie albo Starostwie, zazwyczaj nie chca aby wykupywac pozwolenie ale zdarza sie ze chca ale mowimy tu o pracy od okolo 5-.... bo jesli bedziesz chodnik zajmowl do mniej wiecej 5-6 godz to ja bynajmniej nigdy o pozwolenie sie nie stram, napisalem ze o pozwolenie na chodniku bo na trawniku i ulicy zadnych pozwolen nie trzeba ja bynajmniej nigdy nie potrzebowalem i nikt mnie nigdy i takie cos nie prosil 4) Ten co wynajmuje sprzęt
Czy ktos doswiadczony moze doradzic mi ktory podnosnik wybrac?
Mam dwa rodzaje na oku ale nie wiem ktory bedzie lepszy... Prosze o pomoc na priv.
Wstaw linki podnosnikow i co oczekujesz i doradzimy oczywiscie
Witam
Podnośnik do 3,5 tony, teleskopowy. Do wyboru mam dwa rodzaje: 1. Mercedes 22 do 25 metrow, rocznik 2000-2003, motogodzin od 2000 do 3500 2. Nissan Cabstar 23 do 24 metrow, rocznik 2007-2008, motogodzin od 500 do 1500 Cena podobna od 160.000 do 170.000 zl Czym sie kierowac przy wyborze? Iloscią motogodzin czy rocznikiem? Czy moze jeszcze czyms innym?
Ja wybral bym Nissana, sam mam nissana i jestem zadowolony, nissan jest na jednolitej ramie , w polsce cabstar jest mniej znany niz mercedes ale samochodz naprawde dobry, mercedes ma rame laczona za kabina i w tym miejscu jest slabszy, a jakiej firmy podest jest zamontowany na pojazdach..??? Widze ze nissan ma mniej motorogodz i jest mlodszy rocznikowo niz mercedes co sam mozesz zaobserwowac ze za mercedesa placisz takie same pieniadze a nissan jest 4 lata mlodszy. Podaj jeszcze firme podestów..
Na nissanie jest BIZZOCCHI 230 HP, a na mercedesie Teupen.
Blacha jakiego masz nissana?
podest na nissanie i na mercedesie to dobre firmy, ja mam nissana cabstara a na nim podsnik 20 m GSR 200 T
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|