|
Podpis elektroniczny |
Podpis elektroniczny
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, chciałbym Was zapytać żebyście poradzili mi coś na temat podpisu elektronicznego, może ktoś z Was się w tym obraca. Otóż tak: mam firmę i chciałbym z druga firmą z która często koresponduje wysyłać maile z podpisem elektronicznym. Oczywiście to ma być wszystko objęte tymi certyfikatami. Do jakiej firmy się zwrócić czy gdzie się udać z takimi usługami, czy te certyfikaty trzeba kupować jakie programy do obsługi. Mam pomysł taki żeby ten podpis np. jakiegoś dyrektora był na USB pamięci i on miał klucz jakieś hasło do posługiwania się nim, tylko i wyłącznie on. I żeby każdy pracownik miał taką pamięć ze swoim podpisem. A może lepiej jakieś oprogramowanie. Podpowiedzcie coś na ten temat. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Jeśli mogę polecić to firmę Cryptotech z Krakowa. Oni zajmują się zabezpieczeniami stacji roboczych. W firmie w której kiedyś pracowałem na stanowisku serwisanta współpracowaliśmy właśnie z tą firmą odnośnie podpisów cyfrowych i innych zabezpieczeń.
Strona: http://cryptotech.com.pl
Witam,
Szkolenia z zakresu e-podpisu znajdziesz na stronie rozwijamyebiznes.pl Chyba o to chodziło. Pozdrawiam.
Proszę zgłosić się do Mobicertu. Oni zajmują się tzw. Certyfikatami kwalifikowanymi czyli inaczej podpisem elektronicznym.
Za parę miesięcy z tego co się orientuję, jak wprowadzą te nowe dowody, to ten podpis albo bedzie zlikwidowany, albo i tak większość spraw urzędowych będzie mozna załatwic w sieci bez niego.
Oj niestety złe informacje.
Na dowodach będą wydawane certyfikaty niekwalifikowane. Jednak nimi nie można załatwić spraw urzędowych a co najwyżej podpisać naszą pocztę elektroniczną. Jednak na mikroprocesor dowodu będzie można w centrach certyfikacji importować certyfikat. I używać dowodu jak podpisu elektronicznego.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|