|
Podpisy na dokumentach |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Zastanawiam się nad czymś i chciałbym usłyszeć Wasze opinie. Czy myślicie, że podpis zeskanowany i potem wklejany do dokumentów może być akceptowany? Czy prawnie to będzie OK? Czekam na Wasze opinie.
Zależy na jakich dokumentach, wyrób sobie może faksymile.
A co to są te faksymile?? Napisz coś więcej, chodzi mi o różnorodne dokumenty. A na jakich dokumentach nie można tego robić i dlaczego?
a gogli nie masz ?
Mam, już wiem co to są faksymile. Ale mi nie oto chodzi, chce zeby ten podpis byl przechowywany na jakims nosniku (np. pamięć USB) i zeby byl on bardzo dobrze zabezpieczony np. kluczem jakims, haslem albo PINem, który znałaby tylko osoba będąca właścicielem swojego podpisu.
Parę dni temu był temat o podpisach elektronicznych...poszukaj na forum. Robert Długopolski chyba o tym pisał :)
Ja nie poruszam takich trudnych tematow :)
To przepraszam, pomyliłem, ale na bank ktoś tutaj pisał jakieś 2-3 dni temu. Wystarczy poszukać.
Właśnie specjalnie wszedłem w dział szukaj i nie ma takich tematów, chciałem się kogoś poradzić. Naprawde nie wiecie jak mi pomóc? Jak coś będziecie wiedzieć to piszcie.
Ale co chcesz podpisywać i za kogo?
Ja chce zeby to bylo ulatwienie dla pracownikow, poprostu co myslicie, co mozna zrobic na ten temat. Chce zeby pracownik piszac pismo nie musial go drukowac i wysylac poczta, chce zeby to napisal z takim podpisem skanowanym(i teraz czy musi byc on w jakims urzedzie certyfikacji zatwierdzony itd., bo bedzie on wysylany ten mail droga mailowa)i czy druga osoba odbierajaca musi miec podpisana jakas umowe z nasza firma czy wystarczy jakies urzadzenie czy co? Rozumiecie mnie wogóle? Chodzi mi o różnorodne pisma gdzie składamy swój podpis.
A wiec poszukaj w google o podpisie elektronicznym np.
http://www.epodpis.pl. Nie sadze czy jest warto sie tym bawic.
Dlaczego uważasz że nie warto się tym bawić ??
A ile ty tych dokumentow wysylasz dziennie?
Ja sie nie znam ale wydaje mi sie ze jak jednej stronie wysylasz to ta druga tez potrzebuje certyfikatu czy tam innego oprogramowania. Moge sie mylic nigdy o tym nie myslalem ale czy to jest warte zachodu. Nie latwiej wystawic te papiery i wyslac?
Już pisałem - wyrób sobie faksymile i po problemie.
|
|