Prowadzę działalność gospodarczą od 12 maja. Chce otrzymać macierzyński od najwyższej podstawy czyli ok 5700zl.
Proszę pomóżcie mi bo w ZUSie każda kobieta inaczej mnie informuje a muszę złożyć pierwsze DRA jak najszybciej i nie wiem jaka kwote mam wpisac:
1) czy zeby otrzymac te 5700zl musze zaplacic za 31 dni maja ( czyli za czas kiedy jeszcze nie mialam DG) i od tej zadeklarowanej podstawy dostane potem max zasilek
2) czy mam oplacic za 20 dni ( od 12 maja) i wtedy otrzymam te 5700 zasilku macierzynskiego? ( czyli max podstawe dziele na 31 dni i z tego oplacam od max podstawy 20 dni)
Kobiety w ZUS jedne mowia ze calosc jedne ze za 20 dni. Jedna mowi ze od zadeklarowanej kwoty ale jesli wplacam za 20 dni to deklarowana kwota nie wynosi 8090 zl podstwy tylko lekko ponad 5000zl. to wtedy macierzynski nie bedzie wynosil 5700 tylko 3200 na reke?
POMOZCIE, PROSZE- niegdzie nie moge tego znalesc, przegrzebalam ustawe w ktorej nie ma informacji jednoznacznej a do ZUS moge dopiero w piatek isc. A i tak nie wiem czy znowu nie bede od okienka do okienka odsylana, moze ktos mi pomoze?
Z gory dziekuje za odp.