|
Polisolokaty- alternatywa dla lokat antybelkowych? |
Polisolokaty- alternatywa dla lokat antybelkowych?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Kończy się era lokat antybelkowych, moje zainteresowanie wzbudziły polisolokaty. Zastanawiam się czy zastąpią lokaty z dzienną kapitalizacją. Co o tym sądzicie? Dodam, iż polisolokata nie jest lokatą w rozumieniu przepisów bankowych, to wykup ubezpieczenia, swoisty depozyt bankowy określonej kwoty wypłacany po terminie 6 lub 12 miesięcy z premią, która nie podlega opodatkowaniu podatkiem od zysków kapitałowych. Z drugiej strony brak jest gwarancji BFG, a jedyni UFG do 50 %.
Jeszcze do końca roku korzystniejsze będą lokaty antybelkowe (przynajmniej tak jest na razie), bo dopiero od 1 stycznia 2012 roku nie będzie można uniknąć podatku Belki. Aczkolwiek, jak podaje serwis Comperia, najlepsza obecnie polisolokata, jaką można założyć na 6 miesięcy (tj. Grupowe ubezpieczenie na życie i dożycie „Wealth Solutions”) od kwoty 2 tys. PLN daje więcej niż lokaty o dziennej kapitalizacji. Zysk jest większy - ale trzeba pamiętać o zobowiązaniach wobec tej instytucji. Jeśli zerwiemy wcześnie umowę, to niewiele na tym skorzystamy. Polisolokaty to produkty na lata, a zwykle antybelkowe lokaty to dobre propozycje na najbliższych kilka miesięcy.
Pozdrawiamy Zespół Comperia Porównywarka finansowa nr 1
Warto dodać, że w przypadku polisolokat w przypadku np: bankructwa lub niewypłacalności banku nie jesteśmy chronieni przez BFG.
Tylko przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny do kwoty 30 000 EUR i polisolokata gwarantowana tylko w 50%.
Możecie mi powiedzieć, gdzie można przeczytać dokładnie o polisolokatach? Myślę, że może to być coś dla mnie.
przeczytaj owu np nordea profit plus pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Polisolokaty- alternatywa dla lokat antybelkowych?": - A jak wygląda rynek lokat?? - POMOGĘ posiadaczom Lokat Aegon, którzy osiągnęli STRATĘ - Litewska alternatywa dla ZUS ? - Alternatywa dla młodego rolnika - Alternatywa dla dyskotek i pubów?
• Strona 1 z 1
|
|