no ale gdzies niedawno slyszalem tylko nie wiem co i gdzie ze jakis kraj dostal odszkodownie za cos tam(kojazy mi sie ze o zydow chodzi ale nie wiem). juz tego nawet nie pamietam. piszesz ze te kraje nie patrza w przeszlosc ale to nie do nich isc po to co powinno nam sie dostac(bo winny raczej nigdy sie nie przyzna) tylko jest chyba jakis sąd europejski czy swiatowy, ale na tym sie nie znam.
np wszedzie w kazdym kraju gdzie przestepca popelni grzech i ucieknie to zostanie ukarany nawet za 40lat jesli go znajda. to przeciez patrza w przyszlosc. to ino klamstwa sa i oszustwa. tak czy inaczej uwazam ze nam sie nalezy. i ze nie ma innej mozliwosci. a to czy kraj moze isc naprzod i patrzec w przyszlosc to przeciez to jest wlasnie ten krok na przod.
a to ze ludzie w polsce decyduja w polsce co polska ma robic to wcale nie jest prawda. moze jestem glupi a moze i nie ale ja nigdy nie bede glosowal na jakiegos polityka bo prawie zawsze jest tak ze ktos cos obiecuje a potem wcale tak nie robi i to wogole nie jest decydowanie przez nas ludzi o naszym kraju. no chyba ze zrobia tak ze jak nie bedzie wypelniac swojej powinnosci to spotka go kara to wtedy moge glosowac przynajmniej bede wiedzial o co polska bedzie sie starac.