Witam wszystkich forumowiczów, zacznę może od tego,że generalnie w ostatnich miesiącach , latach nie mam szczęścia do inwestycji:( Pracowałem 3 lata za granicą , żyło się całkiem spokojnie, tak więc zdecydowałem zainwestować w giełdę, efekt ok 25 tys PLN do tyłu. Żeby było mało to na ubezpieczeniu na życiu straciłem ok 10 tys PLN. Po powrocie do kraju pracowałem przez ok. rok w urzędzie, zarobki ok 1100 netto ,miałem nadzieję,że będzie lepiej,ale... niedawno mnie zwolniono, najkrótszy staż:( Z drugiej strony może to i dobrze, bo praca była stresująca,duża odpowiedzialność i wszechogarniający marazm. I teraz staję znów jak 30 latek przed dylematem ,czy wyemigrować na dłużej(nie chciał bym bardzo z uwagi na dwójkę małych dzieci) czy jednak spróbować znaleźć pomysł na życie w Polsce. Od dłuższego czasu zastanawiam się czym się zająć i jakiś kształt tego co chciałbym robić mam, jednak zdecydowałem się napisać tu kilka słów-może ktoś z Was ma ciekawy pomysł. Oto czym dysponuję(miasto ok 20 tys na wschodzie):
- wykształceniem (ekonomia)
- jęz.obcy (b.dobry angielski, komunikatywny rosyjski)
- samochód kombi
- kilka pomieszczeń w budynku- ok 20 m od drogi (piwnica- 2 pomieszczenia 25 m2 i 16 m2 , cały parter kilka pokoi - ok 70 m2)
ok 1 km od centrum miasta, 100 m do gimnazjum -kilkuset uczniów, 200 m od Lidla)
- 6 arów działki (blisko cmentarza-niestety bardzo nowego i skrzyżowania dróg międzynarodowych)
- kasa (liczę na UP - ok 18tysm + ok 20 tys własnych +... w sumie około 50 tys
- wydzierżawione 1 ha ziemi -ugór na skraju miasta
.... odbudowanym zapałem:) i chęcią do pracy.
Moje plany na przyszłość - własny biznes (sklep internetowy+zwykły ewentualnie kafejka internetowa + pub,kawiarnia), księgowość (doradztwo podatkowe) no i to co lubię ...pszczółki:) Serdecznie pozdrawiam
ps. przy okazji dodam,że ojciec ma możliwość uzyskania ok 40 tys na działalność z PEFRON (lokalizacja ta sama+budynek gospodarczy ok 25m2) zastanawia się na sklepem z akumulatorami , czy warto spróbować?