|
POMOC dla Laika |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
witam , od razu na początku potem że nie jestem za bardzo ogarniety w tych tematach , dlatego zwracam sie do was o pomoc , otóż mieszkam w małym mieście ( około 23-24tys mieszkanców ) mam 21 lat i tyle samo mieszkam w tym mieście.Niema u nas , co chyba jest ewenementem, żandego clubu,wiekszego nawet Pubu, nie mówiąc o dyskotece , rozmawiając ze znajomymi stwierdziliśmy wszyscy że coś takiego w naszym mieście miałoby 100% powodzenie, ponieważ w najbliżeszj okolicy nawet niema nic ciekawego ( trzeba jechać minimum 20 km ). Podążając tym tropem chciałem się dowiedzieć jakiej wielkości dotacje mógłbym otrzymać na otwarcie takiej dyskoteki? moj biznesplan zakłada że na otwarcie potrzebuje około 450-500tyś zł. Własnych środków mógłbym mieć około 50-70tyś, do tego posiadam własnościowe mieszkanie które jest wyceniane na około 270-300tyś zł na dzien dzisiejszy które jestem w stanie zastawić,gdyż jestem pewny w 100% o powodzenie mojej firmy.Lokal w którym chciałbym to urządzić stoi pusty już około 10 lat. znam sie dobrze z jego właścicielem i wstępnie miałoby to wyglądać tak że wynajął bym od niego to na 5 lat , a po tych 5 latach jak już pospłacał wszystkie kredyty i w miare stanął na nogi poprostu odkupił.Czy jest w ogóle jakaś szansa na uzyskanie Kredytów,Dotacji z Unii?Jeżeli ktoś mógłby chociaz jakoś nakierowac mnie na jakiś trop to bardzo proszę,lub o podanie jakiś konkretów.Będe wdzięczny za każda informacje i z góry dziękuje
Na rozpoczęcie nie dostaniesz tyle. Na inwestycje owszem, ale musisz mieć już działającą DG. Wtedy jeśli się powiedzie otrzymasz refundację. Było już na forum, chyba Wojtek o tym pisał.
Szczerze mówiąc to będzie ciężko. Będziesz musiał obciąć koszty w bp. Dotacji "z góry" nikt nie daje. Najpierw musisz zrealizować inwestycję więc pozostaje Ci myśleć o kredycie. Uregulowany stosunek do służby wojskowej jest?
Sprawa dobrze przemyślana? Może warto się zastanowić dlaczego nie ma w okolicy takiego miejsca? Na pewno już wielu z grubymi portfelami o tym myślało. Może macie np niezbyt miłych sąsiadów w postaci ukraińskiej mafii? :-) Przemyśl sprawę 100 razy zanim zastawisz dom. Zresztą zawsze odradzam swoim klientom kredyt, w którym muszą zabezpieczeniem ma być ich własny kąt. :-)
Ogolnie to sprawa wygląda tak że wszystko co było , było otwarte w centrum miasta , pomiędzy blokami itp. a wiec lokatorzy tych bloków nie bardzo mieli na to ochote i prędzej czy później zamykali to. Moim planem jest otwarcie uboczu , Przy głównej trasie , jednak blisko do pociągu i na autobus a także taksówke.
Uregulowany stosunek do służby mam , tylko kwestia tego czy pod zastaw takiego mieszkania jestem w stanie dostać taki kredyt ? a jeżeli tak to czy jest jakaś opcja np. że zaczne go spłacać np. jak już otworze ? mniej wiecej to by potrwało 3-4 miesiace mam naprawde bardzo szczegółowy biznes plan na to ,praktycznie na dzien dzisiejszy wyliczone wszystko co do grosza. Mafii niema hehe
co do ludzi z grubymi portfelami to mieszkam tutaj 21 lat , od urodzenia i tak naprawde niema tutaj nikogo takiego , tutaj ludzie maja albo po 50-60lat i przeznaczaja renty i emerytury na lekarstwa , albo ludzie młodzi 18-30lat którzy zarabiaja tylko na to zeby opłacić sobie mieszkania i mieć za co wypić piwko itp. i cała reszta ich nie obchodzi. pozatym za 2-3 lata bedzie juz na takie cos za późno, bo bardzo dużo ludzi sie tu wprowadza - 2005 wrzesien było 16500osób , teraz w grudniu ostatnie wyleczenie dało prawie 20000tyś a wiec moim zdaniem spory wzrost i w koncu napewno ktoś mnie wyprzedzi z pomysłem. taka inwestycja w moim mieście to moim zdaniem naprawde niezły sposób na przyszłość.
pytanie co do kredytu , jakbym zastawił mieszkanie to : 1.czy okres rozpoczęcia spłaty dało by sie odwlec o jakieś 3-4 max 5 miesięcy 2.jaka kwote bym mógł maksymalnie dostać
To pytanie do pracowników banku albo do doradcy finansowego. Ja Ci nie pomogę.
a nie wiesz moze jak ty wygląda od strony prawnej ? te wszyskie koncesje i cała reszta rzeczy ? są jakieś ograniczenia wiekowe na to ? orientujesz sie moze ?
|
|