|
Pomoc w tworzeniu strategii marketingowej |
Pomoc w tworzeniu strategii marketingowej
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam! niedawno zaczęłam prace na stanowisku jednoosobowym specjalizsty ds. marketingu w szpitalu. Dotychczas marketing w tym szpitalu nie istniał więc mam sytuacje wyjściową zero. Muszę stworzyć strategie marketingowe dla szpitala, mam ogólną wizje ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrać i od czego zacząć. Nie bardzo moge liczyc na wsparcie kogokolwiek ze szpitala poniewaz do tej pory uważano, że stanowisko taki nie jest szpitalowi potrzebne. Ja z kolei mimo wykształcenia z zarządzenie i marketingu do tej pory nie miałam do czynienia z tworzenioniem tego typu rzeczy. Potrzebuje pomocy i rady kogoś doświadczonego. Wiem że to ogrom pracy a nie mam pojęcia z ktorej strony to ugryźć. proszę pomóżcie!
Bez urazy drogi specjalisto, ale jak ci się udało dostać taką posadę- tatuś załatwił...?
Szpital prywatny czy państwowy?
Powiedz który to szpital
Gdzie A z chęcią podkupię twoje miejsce pracy nie ze względu na kasę ale na sam charakter tego projektu. Tutaj potrzebna jest fachowa wiedza ale przede wszystkim DOŚWIADCZENIE, w rynku medycznym i marketingowym. Obawiam się ze nie podołasz i tylko zmarnujesz pieniądze podatników.
Nie wiadomo jaki to szpital. Jeżeli Państwowy, to cieszę się, że tak mądrze dysponuje się pieniędzmi z moich podatków.
Fajnie... Weźcie mnie na to miejsce.
Niezłe wyzwanie i wysoko postawiona poprzeczka... W sam raz dla mnie :) Kurczę, gdyby mi zaproponowali takie stanowisko to długo bym się nie wahał :D
Patrz ile ciekawych miejsc do aplikowania: http://www.google.pl/#hl=pl&q=%22specja ... b9a3c795b7
;)
Dobra trochę bardziej na serio: to wolę własną firmę.
Na drugim miejscu marketing :)
Wygląda na to, że podjęłaś się ambitnego zadania. Gratuluję odwagi i głowa do góry. Nierzadko to co wydaje się trudne jest proste, a to wydaje sie proste, jest trudne. A najłatwiej jest stać z boku i się śmiać. Spróbuj tak: 1: jakie są cele szpitala? 2: kto i kim są jego Klienci? 3: Jaki mam budżet i na co mnie stać? Potem odpowiedz sobie na pytanie jak do nich dotrzeć, aby zrealizować cele szpitala. Reszta powinna byc łatwa. A jeżeli masz wolny budżet, to poszukaj firmy, która pomoże Ci to poukładać do kupy i wykrzesać z tego porządną strategię. W razie czego pisz na priv. Pozdrawiam, Radek
Nie wiem jak inni, ale ja nie śmieję się z autorki tematu. Mnie po prostu boli, że pieniądze podatników, zważając na dramatyczną sytuację służby zdrowia, są tak bezmyślnie dysponowane. Autorka tematu ewidentnie nie ma pojęcia o stanowisku, na które została przyjęta - zdarza się, nie każdy wszystko umie, ale ...
...powiedz teraz tym ludziom np. z oddziałów hematologicznych, że leżą na korytarzu i nie ma pieniędzy na porządny sprzęt, ani na porządne leczenie, ale za to są pieniądze na zatrudnianie amatorów na średnio-potrzebne stanowiska. Powiedz ludziom, którzy czekają miesiącami w kolejce do specjalisty, że co prawda, pieniędzy na drugiego specjalistę nie ma, ale marketingowiec rozda kilka ulotek i rozwiesi fajne plakaty o szpitalu. To nie jest śmieszne, to jest tragiczne. Ogromna kasa jest przeznaczona na służbę zdrowia, a tutaj mamy prosty przykład jak nieodpowiedzialni ludzie nią dysponują.
W pełni zgadzam się z powyższym postem.
Co do Pana Radka:
Nie miejmy mu za złe, że nie wypowiada się obiektywnie. W końcu zależy mu na nowym zleceniu :)
Panie Krzysztofie, Szkoda, że odebrał Pan moją wypowiedz osobiście, tym bardziej, że Pańskie posty były dalekie od "trollowania". Wręcz przeciwnie - Pańskie pytania były jak najbardziej sensowne.
Nie oceniam autorki. Mam za mało danych, aby wyciągać tak daleko idące wnioski. Ale wiem, że jest świadoma swojej sytuacji. To dużo. Ale rozumiem Pańskie obawy - sam w mojej karierze natknęłem się na ludzi, którzy zachowywali się jak małpa, która dostała brzytwę, np. zostawali dyrektorami bez najmniejszego doświadczenia w zarządzaniu ludźmi i bez najmniejszych predyspozycji do tego. Jak wspomniałem - mam zasadę, że nie buduję historii tam, gdzie mam odpowiadającej liczby informacji. Wnioski na niej zbudowane są w 99% błędne.
Takiemu szpitalowi jest potrzebny dobry grafik i tania drukarnia, a nie marketingowiec. No i nie ma tu miejsca na strategię marketingową. Jednak z doświadczenia mogę zapewnić, że są pozytwyne przykłady efektywnego prowadzania działań marketingowych szpitali. Znam takie zarówno z Polski, jak i z Wielkiej Brytanii (kolejki do specjalistów też mają ;)). Wszystkie je łączyło jedno - szef szpitala rozumiał, że marketing to nie"rozrzucenie kilku ulotek", tylko coś więcej.
Zgadzam się - takich przykładów jest więcej, ale akurat wartość działań na marketing to przy nich mały pikuś. Pozdrawiam, Radek
Oj, Adam, Adam...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pomoc w tworzeniu strategii marketingowej": - Pomogę w reklamie, strategii marketingowej - POMOC W OPRACOWANIU STRATEGII REKLAMOWEJ - POMOC w tworzeniu LOGA - prosze o pomoc przy tworzeniu strony... - Pomoc przy tworzeniu serwisów internetowych
• Strona 1 z 1
|
|