WItam, mam problem , chciałbym spytac o radę, i ewentualne objasnienia.
Ok 2 tyg temu zamowilem 10 odtwarzaczy mp4 za kwote ponad 600USD, ostanio dzwonili do mnie z firmy kurierskiej, ze towar jest w urzedzie celnym i potrzebują upowaznienia, by to oclic, dowiedzialem się, ze jest to 22%VATu i 14%cła od całosci, problem w tym ze chinczyk wystawił fakturę na 50 USD, ale nie wiem czemu, chyba z obawy, nie podał numeru rachunku, i swoich danych, więc mi towaru bez tego nie oclą, teraz pisze do niego z prosbą o poprawną fakturę, problem w tym ze gadałem z gosciem(niby miedzy nami), i powiedzial, ze Oni mi tą paczkę na 100% otworzą, i sprawdzą, i mogą nie uwierzyc, ze to tylko 50USD(odtwarzacze 1Gb),
Więc pytanie, czy mam przekonywac CHinczyka, by mi wystawił fakture na 600USD?? czy moge dalej kombinowac z 50USD??,bo zdaję sobie sprawe, ze kombinowanie moze doprowadzic mnie do powaznych tarapatów, z drugiej strony nie chce placic az takich duzych oplat,
mogłby mi moze ktos doradzic , jak sprowadzac, i moze przykombinowac, by płacic mniejsze cło, dodam, ze wkrotce chce robic wszytko na firme, bo US dziala ostatnio z tego co słyszałemm, jesli biorę na firme towar, to jak wygląda sprawa tego Vatu??, placę go najpierw od wartosci, a potem takze od zysku??(np jak kupie towar za 100zł, i zapłace 22%Vatu, i 14%cła, to zapłace w sumie 136 zł, jesli sprzedam to za np 236 zł, to znou moja firma musi załacic, 22% podatku od zysku??(czyli te 22zł od 100zł zysku?), mam obecnie firme tyle ze zawiesilłem działalnosc, ale teraz robie wszytko by ją odwiesic, mam juz sprawdzonych producentow z chin, ktorzy nie oszukają, więc moj problem tylko w tych procedurach prawnych itp. Jesli ktos byłby naprawde zainteresowany, w zamian za informacje moglbym sie podzielic informacjami na temat elektroniki z chin
Ogolnie gdzie mogę zaczerpnąc informacji odnośnie VATu i wszytkiego co z nim zwiazane(szukalem w internecie, ale nie znalazłem wszytkiego co by mnie zadowoliło)
pozdrawiam