Czy ma ktoś pytania?! Powoli się z Jarkiem rozkręcamy! :)
Pozdrawiam
Efekt
|
Pomogę w reklamie, strategii marketingowej |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Czy ma ktoś pytania?! Powoli się z Jarkiem rozkręcamy! :)
Pozdrawiam Efekt
To ja tez prosiłbym o pomoc!!!
Mam małą Agencje reklamową (czytaj pośrednik ) ulotki, gadżety, wizytówki itp Jak rozreklamować taki biznes ???? Jak trafić do potencjalnych klientów czyli firm ???? z góry dzięki za pomoc :smile:
Witam
Jestem producentem owocow jak mam sie reklamowac i jak szukac odbiorcow? Proponuje prowizje od sprzedazy. :idea:
Witam serdecznie,
1. Witryna internetowa w zakresie w jaki sposób dostosowywać Twój produkt do poszczególnych typów klientów, dla których miałyby być przeznaczone (content informacyjny) + dobre pozycjonowanie. Tłumaczysz klientom co jest dobre w pewnych rozwiązaniach dając do zrozumienia, że jesteś praktyczny oraz efektywny. 2. Bardzo wysoki poziom 'Marketing Collaterals' wysyłany do klientów. 3. Mailing + odwiedzenie sporej ilości targów branżowych. Prezentacja promująca przełożenie zadowolenia nabywców Twoich klientów na zyski Twoich klientów z powodu rozprzestrzeniania się ich brandu. W tym przypadku możesz pozwolić sobie na zrobienie wymyślnych kalendarzy ustawianych na biurku oraz bardziej abstrakcyjnych elementów ( wizytówki na piłkach golfowych, itd.). Pozdrawiam Efekt [ Dodano: Pią Wrz 22, 2006 8:54 am ]
Do kogo chcesz dotrzeć? Jaka jest ilość produktów przez Ciebie wysyłana oraz dystrybuowana? Jakim kanałami do tej pory docierałeś do swoich odbiorców? Pozdrawiam Efekt
witaj, hmm jako osoba zwiazana z HRem zastanawiam sie nad sensem takiej strony, jest juz tyle takichmozliwosci, a klopoty ze znaleziem ludzi coraz wieksze wydaje mi sie, ze konieczna jest specjalizacja musisz odpowiedziec sobie na pytanie kto to jest "mlody" - dla HRu (czyli osob pracujacych w dzialach personalnych) to moze naczyc bardzo roznie poza tym, jako ew. potencjlany uzytkownik tego serwisu uwazam, ze klopotem nie bedzie znalezienie firm, bo ich predzej czy pozniej znajdziesz, ale dobrych ludzi - potencjalnychkandydatow; czyli baza zyciorysow jak firma dzieki tej stronie znajdzie pracownika, to poleci to swoim znajomym z innych firm musisz miec wiec duzy kontakt z uczelniami, roznymi organizacjami studenckimi (aiesec, wiggor, biura karier i wiele innych), musisz byc na targach, oglaszac sie w roznych katalogach itd. uwazam, ze przyszloscia sa m.in. serwisy specjalizujace sie, np. IT, handlowcy itd. mlodzi ludzie (nie tylko) wyjezdzaja i datego coraz trudniej znalezc kogos z odpowiednim podejsciem do pracy (Polska niestety ma ta wlasnie wade) zdecydowanie wprowadzilabym zmiany w podziale stanowisk, sam HR nie jest spojny, moge Ci w tym pomoc nie wiem jaki planujesz udzial w posredniczeniu miedzy pracodawca a kandydatem, ale.... duza oszczednoscia czasu i wysilku bedzie dobry system wyszukiwania ofert, bardzo dobry wiele serwisow na tym traci, ze zawezisz dostajesz 2 siwiki (bo tylko te 2 osoby wypelnily rybryczke :-)), nie zawezisz 1000 to tyle o tej porze a poza tym (juz na marginesie) zrodla potencjalnych kandydatwo zaczynaja sie zmieniac, coraz czesciej zatrudniac bedziemy osoby starsze - w koncu ktos bedzie musial pracowac - tak przewiduja praktycy HRu, a dodatkowo pracownicy zza wschodu (juz ktos ten watek na forum poruszyl) trzymam kciuki magda (HRowiec) [ Dodano: Pią Wrz 29, 2006 1:00 am ] o rany!!! odczytujac raz jeszcze swoj list doszlam do wniosku, ze jest okropnie nie zrozumialy stanowczo za pozna pora juz sie poprawiam po pierwsze wyjasnie, ze pracowalam (bo teraz jestem po innej stronie "stolu") w dzialach personalncyh i zjamowalam sie m.in. rekrutacja po drugie - piszac, ze portali jest mnostwo mialam na mysli bardzooo wiele serwisow agencji doradztwa personalego, np. pracuj.pl, jobpilot.pl, jobs.pl oraz np.oferty pracy na onecie, czy http://www.nf.pl po trzecie - specjalizacja jest konieczna dlatego, ze HRowiec ma najczesciej malo czasu na znalezienie, a poniewaz znalezc jest coraz trudniej sprawniejszy dostep dopotencjalnej grupy kandydatow bedzie bardzo cenil, a jesli do tego bedzie skuteczny to .... po czwarte - nalezy zdefiniowac "mlodosc", poniewaz jesli zaczniesz "brac wszytsko", w ktoryms momencie staniesz sie po prostu nieefektywny bo zbyt wolny i sens takiego portalu nie bedzie duzy po piate - zdefiniowaie "mlodosci" pomoze okreslic Ci jak masz do tych ludzi dotrzec, a ze to Ty musisz donich dotrzec a nie czekac, az przyjde do jest 120% pewne; jesli zakladales ze wieksza trudnosc bedzie z dotarciem do firm to .... w obecnym czasie jest stanowczo odwrotnie po szoste - baza cv/ kandydatow musi byc pilnowana, aby byla aktualna, to bedzie wplywac na skuteczosc po siodme - musisz przyjrzec sie jeszcze raz klasyfikacji stanowisk, HR nie odpowiada w pelni rzeczywistosci, innych grup nie sprawdzalam (moge zaoferowac pomoc, gdyz pracujac w dzialach personalnych mam ogolne pojecie, a poza tym pracowalam na raportach placowych, w ktorych jest lista stanowisk) po osme - piszac "mlodzi ludzie (nie tylko) wyjezdzaja i datego coraz trudniej znalezc kogos z odpowiednim podejsciem do pracy (Polska niestety ma ta wlasnie wade) " - to chyba jestnajbardziej nie zrozumiale mialam na mysli ze - poniewaz mlodzi a wiec potencjalnie najbardziej sprawni i z potencjalem coraz czesciej wyjezdza oraz to ze - ludzie w Polsce niestety w godzinach pracy rzadko pracuja (uogolniam) powoduje - ogromne trudnosci z zapelnieniem luk spojrzcie przynajmniej na branze sezonowe (!) po dziewiate - dobry system wyszukiwania musi byc w obie strony, zarowno ofert pracy, jak i zgloszonych zyciorysow po dziesiate - "wiele serwisow na tym traci, ze zawezisz dostajesz 2 siwiki (bo tylko te 2 osoby wypelnily rybryczke :-)), nie zawezisz 1000 " to sa efekty zlej struktury wyszukiwarki i niepilnowania tych mlodych, aby dobrze wypelniali odpowiednie rubryki (+ brak aktualizacji) po jedenaste - piszac ten list przyszedl mi do glowy jeszcze jeden watek - warto byloby nawiazac kontakt z wyjezdzajacymi mlodymi, byc moze za jakis czas beda chcieli wrocic - to tez zaczyna byc dobrym kanalem poszukiwan teraz to juz na prawde koniec tego listu juz nie bede czytac, musze isc wkoncu spac pozdrawiam magda
Witam,
Mam zamiar otworzyć małą produkcję artykółów biurowych tzn. koszulki na dokumenty. Koszt zakupu maszyn jest dość drogi i nie chciałbym utopić kasy. Dlatego proszę poradz mi dobry człowieku jak mam to rozreklamowaći, bo chciałbym to sprzedawać w hurtowych ilościach. Ps. Szukałem w internecie ale nie znalazłem żadnej oferty na w/w produkt. Czy wogóle jest jakiekolwiek zapotrzebowanie na koszulki i gdzie muszę szukać odbiorców. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny
Cześć sylvo,
1. Badanie rynku w celu zdiagnozowania popytu. 1.1 Materiały promocyjne (produkty komplementarne: koszulki - skoroszyty, wkładki, itd.) + witryna. Pozycjonowanie, serwis dla masowych odbiorców.. 2. Wybierz się na kawę z rektorem uczelni. 3. Wybierz się na kawę z dyrektorami szkół podstawowych oraz liceów. 4. Zrób oryginalne 'Koszulki' i rozdysponuj część w szkole, aby dzieciakom się spodobało (barwa, grafika, zrob wkladke w koszulce gdzie zostawisz namiar). Istotne jest, abyś miał ciekawe logo (najlepiej zacznij produkcje 2-3 marek). Dziaciaki trafia z nią do sklepu, sklep zamówi u Ciebie. 5. Dotrzyj z ofertą do hurtowni. Pozdrawiam. [ Dodano: Sob Paź 07, 2006 11:18 pm ] Witam, Wątek uważam za zakończony. Pozdrawiam. [ Dodano: Sob Paź 07, 2006 11:18 pm ] ...i powodzenia w biznesie.
witam.mam sklep internetowy rtv agd, fotoprowadze go 3 tyg i jest nieźle ale tak jak tu zwielokrotnic zyski.wcześniej pracowałem w takim sklepie i robilismy obrót nawet do miliona miesięcznie a ja wyjdę jakieś 100 000 tys obrotu w pażdzierniku.Dodam że mam najkonkurencyjniejsze ceny na woj. kuj-pom. i praktycznie jednego konkurenta w moim regionie.Mysle ze ludzie poprostu o mnie nie wiedzą.przeprowadziłem akcje ulotkową i jedna reklame w lokalnej prasie po których się nieco ruszyło a w ostatnim tyg. znowu nieco opadło.szukam jakichkolwiek szans na promowanie mojego sklepu.gdzie dokładnie na forach internetowych umieszczać takie info.widze że tu specjaliści czuwają.licze na ciebie Efekt.może jakies pomysły?prasa jest niezwykle kosztowna ale jeśli nie ma innego wyjścia
[ Dodano: Pon Paź 23, 2006 1:36 pm ] dodam że adres internetowy mojego sklepu to http://www.rtvagdmedia.pl
magdape,
Witaj Magdo Mój znajomy poszukuje pracy jako kupiec z sieciach handlowych. Czy trudno jest dostać się na takie stanowisko i jakimi cechami musiałby się wykazać na rozmowie kwalifikacyjnej oraz w liście motywacyjnym? Miał dużo doświadczenia w handlu, również jako przedstawiciel handlowy w mentosach. Obecnie jest w Anglii ale chciałby wrócić. Pozdrawiam Lena
Witam
mam firme zajmującą się wytwarzaniem dekoracji i dekorowaniem,czasem projektami wnętrz czy "innych" ogrodów w sensie niepowtarzalnych :) nasze produkty są albo pojedyncze albo w limitowanych seriach - ręcznie wykonywane chce trafić do osób ... no własnie jakich np takich które już cyklicznie odwiedzają "almidecor" "fryderykgallery" itp. znalazłam ostatnio firmę która zajmuje się sprzedazą baz danych np osób które kupiły mieszkanie albo budują dom ,ale czy to ma sens w takim przypadku? oczywiście budujemy już teraz profesjonalną stronę 1,500-2000zł więc jeśli chodzi o internet to napewno będziemy widoczni z dobrej strony :) - sprzedaż przez internet jak najbardziej dobra może poprostu zapytam: jakie macie pomysły??
Witam,
ja również potrzebuję pomocy. Planuję otworzyć księgarnię internetową, specjalistyczną, oferującą książki dla psychologów, pedagogów, szkoleniowców, terapeutów, psychiatrów. Atutami będzie fachowość (prowadzona będzie tylko i wyłącznie przez ludzi z branży - sam jestem psychoterapeutą) i indywidualne doradztwo co do pozycji. Chciałbym utworzyć wokół księgarni społeczność, może jakiś klub naukowy, na pewno forum i dyskusje o książkach, pewnie jakiś system ocen. Póki co nie mam jeszcze nazwy księgarni, ani strategii promowania się w sieci. Czy masz może jakiś pomysł? Co radzisz, jak się do tego zabrać?
Witam,
ja również potrzebuję pomocy. Planuję otworzyć księgarnię internetową, specjalistyczną, oferującą książki dla psychologów, pedagogów, szkoleniowców, terapeutów, psychiatrów. Atutami będzie fachowość (prowadzona będzie tylko i wyłącznie przez ludzi z branży - sam jestem psychoterapeutą) i indywidualne doradztwo co do pozycji. Chciałbym utworzyć wokół księgarni społeczność, może jakiś klub naukowy, na pewno forum i dyskusje o książkach, pewnie jakiś system ocen. Póki co nie mam jeszcze nazwy księgarni, ani strategii promowania się w sieci. Czy masz może jakiś pomysł? Co radzisz, jak się do tego zabrać? Głównie zależy mi na podkreśleniu atmosfery nauki, renesansu, a la da Vinci:)
rmgdansk, to juz przynajmniej drugi raz gdy zamiast edytowac swojego posta dopisujesz kolejnego... musisz robic balagan na forum?
witam
Otwieram strone internetowa z baza noclegow dosc konkretnego regionu nad morzem. W gre wchodzi 6 miejscowosci. Strona jest atrakcyjna, i popyt takze jest gdyz region jest zaniedbany w internecie. Na 3 telefony mialem 100 % chetnych. Tylko ze te osoby mozna powiedziec sie poznalo kiedys... Moje pytanie... 1. jak sie kontaktowac, dzwonic umawiac sie na spotkania, czy mozze tylko podzucac oferty reklamowe i poxniej dzwonic czy sa zainteresowani czy tez nie? Czy moze jakas inna forma? 2. Jak reklamowac strone poza internet, ulotki, plakaty ale gdzie przeciez nie w calej polsce? 3. Czy warto byloby przed sezonem dac kilka plakatow reklamowych strony skierowanych do wlascicieli noclegow, aby ich zachecic do dodania sie na stronie? Chcialem tylko powiedziec ze strona bedzie bardzo dobrze promowana w wyszukiwarce google a wiec ruch na stronie z internetu bedzie na pewno :) z gory dziekuje za pomoc
Jeśli mogę coś doradzić, pomysł z wykupieniem takiej bazy - zwłaszcza jeśli jest wyrażona zgoda na wykorzysywanie ich danych/maili do celów marketingowych, jest jak najbardziej - dobrym pomysłem. Jest to Pani potencjalna grupa Odbiorców, zarówno ze względu na tzw. "stan posiadania", jak i okoliczności oraz sytuacje jakie związane są z przeprowadzkami i urządzaniem domu, mieszkania, czy nawet ogrodu. Mamy tu trochę mało szczegółowych i potrzebnych informacji by podać konkretną poradę, ale zwłaszcza jeśli są to produkty wartościowe i unikatowe - oraz tak określacie Państwo swoją półkę i grupę docelową - może warto nawiązać współpracę z wybranymi hurtowniami, stoiskami z dekoracjami do wnętrz w dobrym stylu, czy kwiaciarniami, a nawet katalogami typu Bon Prix, czy Schafer Botiq. Co do formy reklamy: nie wiemy doładnie jakie i jak wyglądają Państwa produkty, jaki mają styl, etc. - ale nie warto, zwłaszcza na początku i z małym budżetem - eksperymentować, i niezależnie od tego czy na początek skupiacie się Państwo na reklamie w regionie, czy ogólnopolskiej albo promocji przez internet (zwłaszcza jeśli jest opcja sklepu internetowego) - to warto korzystac z odpowiednich mediów tematycznych (dodatki tematyczne, serwisy związane z branżą budowlano-dekoratorską, a nawet promocję czy reklamę modułową w prasie branżowej ogólnopolskiej, etc.). Należy pamiętać że wyznaczniekiem dobrego stylu i postrzegania Państwa Firmy i Produktów, będzie tu obowiązek wręcz - pokazania równie dobrego stulu graficznego-wizualnego. Wszystko oczywiście zależy właśnie od szczegółów, innych informacji i budżetu. Mniej kosztownym zabiegiem byłyby elementy reklamy partyzanckiej i PRu, np. kontakt oraz przesyłanie zdjęć z opisem i danymi do Pani sklepu-serwisu www - do danych serwisów internetowych oraz pism branżowych, etc. Może to być np. "Kuchnia", "Ladny dom", "Weranda", Twój dom, nasz dom, ich dom, etc. - a nawet typowo kobiece pisma i serwisy (w telewizzja, np. TVN Styl, TVP-Kawa czy herbata, etc.). W internecie jest też mnóstwo tego typu serwisów i sklepów gdzie moze Pani produkty dostarczać, ale to już zależy od stylu jaki Pani produkty reprezentują - i tego także należy bezwględnie pilnować przy uikalnych produktach, zwł. z wyższej półki. Inny styl prezentuje np. w http://www.oranzeria.com inny - http://www.camomille.pl a jeszcze inne na http://www.pop-galeria.com http://www.wylegarnia.pl http://www.artdeco.sklep.pl http://www.e-dekoracje.pl czy pokazywane w ramach innego watku http://www.extraprezenty.pl <chodzi zarówno o styl samego asortymentu jak i sam wizerunek poprzez logo, serwis www, etc>). Tu także należy pilnować i dopasowywać styl i estetykę - bo działania muszą być kontynuacją strategii i stylu -orazi trafiać w odpowiedni sposób i do odpowiedniej grupy. Warto także posłużyć się marketingiem wirusowym i szeptanym. Jest duża szansa, że produkty jako "propozycje" po prostu się pojawią, np. właśnie w mediach gdzie przy odpowiednich komunikatach je nagłośnimy (także w ramach samych informacji i prowadzonego mini-pijaru). Ta forma promocji wciąż uznawana jest za wiarygodną, a wręcz opiniotwórczą - i co ważniejsze jest małokosztowna, a przy dobrej ofercie naprawde skuteczna (Sami często doradzamy tę formę - jednak tu warto - i należy wręcz, bezwzględnie pilnować dobrej jakości zdjęć i tekstów, opisów). Warto też nawiązać współpracę - i np. w dodatkach tematycznych lub wraz z tematycznymi serwisami www (w radio nie widać, więc nie ma już takiej skuteczności przy produktach związanych z designem, projektowaniem, dekoracją, etc.) - ufundować kilka nagród o danej wartości do tematycznego konkursu - w zamian za promocję. To także sprawdzone działanie satysfakcjonujące obie strony (media mają produkty na konkursy, a Firmy zyskują promocję w niższych cenach - bo w ramach kosztu przekazanych i/lub wykonanych przez siebie Produktów). Podobnie można podjąć współpracę z organizatorami targów tematycznych (budowlane, dokoratorskie, etc.) - oraz warto udzielać i pojawiać się na nich w ogóle - zarówno w ramach szukania odbiorców masowych, jak i wspólnego wystawienia się np. z danym Partnerem. Jak pisałam, niestety jest duzo ogólników i niewiele wiemy (choćby: co jest i jak wygląda, a czego nie ma, jaki jest styl produktów - np. nazwa, logo, sposób pakowania, wysyłki, etc.), ale na koniec z ogólników mogę dodać, że jeśli większośc produktów sama Pani wytwarza, to warto by było wraz z profesjonalnym serwisem i wyższą półką na Pani produkty - by w parze szła stworzona Marka samych produktów i/lub salonu/serwisu www, a więc profesjonalna i niebanalna nazwa i identyfikacja, które dodatkowo będzie zapraszała lub dopowiadała wraz z ofertą, że produkty są unikatowe, są warte swojej ceny, są oryginalne i niepowtarzalne, etc. To tyle co na szybko - i o tej porze mogę podpowiedzieć :) Pozdrawiam, Anna Szulwińska
|
|