Witam, planuje otworzyć sklep z pewnymi akcesoriami samochodowymi, dość niszowe, jest w Polsce kilka sklepów internetowych na ten temat i z dnia na dzień zainteresowanie rośnie. Nawiązałem kontakt z kilkoma dystrybutorami danych marek na Polskę i wiem, że marża wacha się od 20-30%. Jednak licząc wszystkie produkty jakie chciałbym mieć w sklepie już na start wyszło prawie 20tysięcy. Niestety nie mam prawie kapitału. Potrafię sam zaprojektować sklep, wdrożyć go a nawet całkiem wysoko wy pozycjonować.
Dlatego pomyślałem, że najlepiej jak rozpocznę z allegro (bo w sklepie będzie bardzo mały asortyment). Wcześniej nigdy nie prowadziłem żadnej działalności więc miałbym tańszy zus, zastanawiam się także nad firmą w AIP.
I teraz moje pytanie:
Dostałem cennik hurtowy na interesujące mnie pozycje, przykładowo są tam takie pozycje
produkt A | cena detaliczna brutto 99zł w sklepie firmowym danej marki | cena hurtowa netto 60,37zł.
(rabat 25%)
Jak obliczyć zarobek na takim produkcie który bym chciał sprzedać tak jak konkurencja za 99zł ? Czy ta kwota 60,37 to jest kwota zakupu ? Zawsze myślałem ze to kwota brutto jest cena zakupu a w tym cenniku hurt który dostałem jest podana kwota netto.
Ile z takiego zarobku muszę odprowadzić podatku ? Chcę policzyć koszta prowadzenia takiej firmy zakładając stałe 250zł (w AIP) + podatki od dochodu, na początku bym miał około 2tys na zakup po kilka sztuk kilku produktów.