Otwieram po raz pierwszy firmę, dopiero sie uczę wszystkich zagadnień, ale już miej więcej wiem co z czym się je. Lecz mam jeszcze kilka pytań, wiem że tutaj są świetni fachowcy któzy potrafią na nie odpowiedzieć.
Może opowiem na początek o swojej sytuacji. Mam zamiar otworzyć firmę remontową (mechanika maszyn). Zlecenia będę wykonywał ja wraz ze swoim kolegą, którego mam zamiar zatrudnić na pełen etat. Jak na razie jestem skłonny ku podatkowi ryczałtowemu. Na moją działalność stawka będzie wynosiła 5,5%. Będę także płatnikiem Vat, gdyż firmy w których będę wykonywał zlecenia będą wystawiały faktury Vat. No to może tyle przejdźmy do pytań do których mam wątpliwości.
1) Jak wspomniałem mam zamiar rozliczać się w formie ryczałtu, może jest coś korzystniejsze w moim przypadku. Na dzień dzisiejszy na pewno będę miał stałe zlecenia w jednej firmie. Przychód miesięczny wynosić będzie około 5 tyś zł.
2) Jakie opłaty będę musiał ponosić w związku z prowadzeniem działalności: Mój ZUS - 270 zł (pierwszy raz otwieram dział.); ZUS pracownika - tutaj nie jestem pewien, dam mu najniższą krajową, a resztę jako premie, także ile będą wynosiły opłaty za pracownika? 5,5% ryczałtu od przychodu. Więc jeśli przychód wyniesie załóżmy 5 tyś zł to na konto US będę musiał wpłacać około 260 zł. No i jak z tym VATem, jeśli zleceniodawca wystawia fakturę to wystawia ją kwota faktury + VAT. Także czy ja będę ponosił jeszcze jakieś co miesięczne koszty w związku z tym. No i jeszcze wiem o Funduszu pracy - będę go opłacał za nas dwóch, czy tylko za pracownika? No i ile on wynosi?? Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mi ukazał to na liczbach. No i najważniejsze pytanie czy to wszystkie opłaty co miesięczne??
3) jak jest z siedzibą firmy. O ile się orientuję mogę podać tylko adres korespondencyjny gdyż zlecenia będę wykonywał na wyjazdach. Biuro żadne nie jest mi potrzebne. Jak rozumiem żadnego szyldu także nie będę musiał wieszać.
4) Czy pracownikowi zatrudnionemu po raz pierwszy przysługują jakieś zniżki ZUS. Obiło mi się o uszy jakieś 460 zł.
5) Jeśli rozliczam się przez ryczałt i jednocześnie jestem VATowcem, czy mogę odliczać poniesione koszty (benzyna, materiały itp.) Bo czytałem tak i tak.
6) Czy jeśli jestem Vatowcem mogę odliczać sobie i pracownikowi jakieś Składki ZUSowskie, czytałem gdzieś o skłądce zdrowotnej która jest odejmowana od podatku należnego (czyli którego??- ten do zapłaty, czyli jak podałem w powyższym przykładzie od 260 zł które mam wpłacić odejmuje sie składkę zdrowotną, ale jak jestem ja i pracownik?? Jak to jest. Hm.)
7)Czytałem coś o małym podatniku, który może rozliczać się kwartalnie, co możecie na ten temat powiedzieć. Czy może mnie to dotyczyć??
Tym wszystkim którzy dali rade przeczytać dziękuję, a tym którzy mi pomogą dziękuję jeszcze bardziej.