Witam, jestem młody, naprawdę młody :) (wiecie co mam na myśli) i bardzo ambitny jeżeli chodzi o niezależność finansową, oto moje pomysły.
Dodam tylko, że mieszkam w małym miasteczku 7 tyś, do szkoły od września będe chodził do troszkę większego miasteczka 26 tyś.
1. MOTO PRALNIA - a dokładniej ... pranie tapicerki samochodowej - mój tato buduje garaż i garaż przy domu pozostaje "pusty", pomieści spokojnie 2 samochody + miejsce na narzędzia, jest niełatwy wjazd ale wykorzystywany byłby tylko w zimie, w lecie na podwórku, mógłbym kupić odkurzacz piorący + myjka karcher, ceny są duże, ale mógłbym skompletować go już za 1500 PLN, w tygodniu się uczę i nie mam za dużo czasu, mógłbym się tym zajmować podczas weekendu, a w tygodniu mógłbym kogoś do tego znaleźć, oczywiście bez zbędnych reklam, więc nie za bardzo biało :), popyt ? mój tato załatwia mi jeden samochód na tydzień + dużo znajomych w zakładach blacharskich, mechanicznych itp, myśl - złoty interes ale czy napewno ? Nie mam pewności co do ilości samochodów, mógłbym również oferować pranie dywanów w domu klienta oraz u mnie w garażu, raczej zaprzyjaźniona klientela, jest kilka osób które się tym zajmuje u mnie w mieście oraz na obrzeżach ale mógłbym ich napewno przebić - sam się przecież nie utrzymuje ...
CENA - normalnie pranie całego wnetrza samoch. - 100 PLN + Polerowanie karoserii - 90 PLN, ja mógłbym oferować 80 + 60 ...
2. GSM - interesuje się telefonami komórkowymi i wszystkim co z tym związane, myślałem o zakupie urządzenia serwisowego (N-BOX + HWK) służący do większości telefonów, koszt - 600 PLN + zainwestować w towar typu ładowarki, obudowy, pokrowce (400 PLN), u nas w mieście był salon GSM lecz nieuczciwy sprzedawca znikł # :), więc nie ma konkurencji "jak narazie" niestety nie ma pewności, mam dużo znajomych szukających takich sprzętów, pozostaje allegro lecz myśle, że mógłbym zagwarantować lepszą cenę niż cena towaru + 7/8 PLN (wysyłka), już kilka razy robiłem zamówienia w hurtowni GSM lecz pod zamówienie klientów i jest to całkiem opłacalne, lecz nie wiem czy będe mógł się przebić, a pozatym, odrobić 600 PLN na tych usługach nie jest łatwo, SIM LOCK - 10 PLN, JĘZYK - 20 PLN, w niektórych modleach można cenę podnieść o 5 PLN,
3. SKLEP INTERNETOWY + ALLEGRO - aktualnie prowadzę sprzedaż na allegro, kupuje różne produktu w hurtowni/ach i korzystam z pośrednictwa allegro, mógłbym zainwestować w towar i być pośrednikiem, np, do godz 17 pewnego dnia zbiera mi się zamówienie, zamawiam w hurtowni, na następny dzień towar jest u mnie, i wtedy następuje wysyłka, z czasem oczywiście uzbierałbym magazyn, mama prowadzi sklep (towary + usługi), mógłbym dopisać do działalności sprzedaż internetową i zainwestować w sklep www oraz troszkę towaru, już trochę posiadam ale musiałbym conieco dokupić, znam się conieco na www ale napewno ktoś będzie musiał mi w tym pomóc, koszt www i reklamy - 1000 PLN + 500 PLN dokładka towaru, tutaj mam kilka pytań, jakie byłyby miesięczne koszty od strony prawnej, nielicząc VAT :P ? o ile by były ? Mama zatrudnia jedną osobę i jej możnabyłoby przypisać sprzedaż internetową, lecz jest też mały problem, bo na zakładzie jeszcze nie ma pc ? Jak można to zrobić ? I czy można ?
4. OTO FOTO - posiadam aparat cyfrowy, często wystawiam samochody w internecie raczej na potrzeby własne, znam się na www, samochodach i reklamie, mógłbym przypisać do działalności mamy taką usługę, która miałaby polegać na tym, że ktoś dzwoni, ja się z daną osobą umawiam na dany dzien, godzine, przyjeżdzam robie fotki, zbieram info, i za cenę 10 PLN wystawiam samochód, motor, jak wynika z nazwy korzystałbym z serwisu otomoto.pl oraz allegro, koszt wystawienia 1,22 PLN, nie wiem jak wyglądałoby to od strony prawnej oraz czy ma to jakiś sens ? Koszty są zerowe, lecz chciałbym wydać troche na reklame w lokalnej gazecie oraz później sprzęt - dodam tylko, że konkurencji BRAK, a z doświadczeń zapotrzebowanie na takie usługi jest i to nie małe
5. firma VENDINGOWA - firma pisze z małymi literami, gdyż to firmą nie możnabyłoby chyba narazie nazwać, jak napisałem od września będe chodził do nowej szkoły, mam bardzo dobre informacje na temat popytu i podaży lecz tutaj potrzeba więcej gotówki, myślałem o automacie z zimnymi napojami, cena około 4 tyś, dlatego jeszcze nie teraz, po zimie, automat byłby w szkole, na pewno monitorowany, na początku jeden, a później mógłbym pomyśleć o innych szkołach, dodam, że tego nie ma, w szkole jest sklepik, lecz jest bardzo oblegany i wielu osobą poprostu nie chce się tam czekać, co do dostaw to jestem w stanie załatwić towar z hurtowni albo chociaż od dostawców (XXI w.), co do usterek również jestem w stanie znaleźć osobę do transportu automatu oraz osobę do naprawy, automat również wziąłbym na biało na firmę, przez rok szkolny byłaby w szkole, a na wakacjach przed sklepem ... Co o tym myślicie ?
6. Myśl dalej :) Mam jeszcze setki pomysłów i to ambitnych i tych mniej, nie chce porywać się z motyką na kamień, często słyszę, że w moim wieku powinienem inwestować w edukację, czytam wiele książek tematyki ekonomicznej, bardzo mnie to interesuje, jestem już długo w temacie ale chce z czymś wyjść ? Proszę o porady ... (nie piszcze o serwisach www, pp itp., bo na tym się aż tak nie znam, a w coś na czym się nie znam nie inwestuje, to znaczy już nie inwestuje, hehe - miałem już wiele przygód i to dobrych i to złych ... Pozdrawiam