Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na to forum trafiłem dopiero kilka dni temu. Bardzo mi się spodobało, iż można tu spotkać kompetentne osoby i niejednokrotnie fachową pomoc w różnych kwestiach. Dlatego też postanowiłem przedstawić swój pomysł oraz problem. Póki co pracuję w bardzo dobrze prosperującej firmie. Stała praca, stała pensja (całkiem niezła jak na pierwszą prace po studiach). Generalnie żyję spokojnie i nie narzekam (8h w pracy i do domu). Mimo wszystko planuję w niedalekiej przyszłości pracować sam dla siebie.
Ale do rzeczy...
Otóż będę miał możliwość zakupu lokalu użytkowego (ok 100m² - parter) w budynku którego budowa rozpocznie się latem 2007, a więc mam jeszcze sporo czasu na zastanowienie się co tam zrobić. Budynek powstanie w mieście o populacji ok. 250 tys. mieszkańców. Dodatkowym atutem jest lokalizacja w pobliżu Politechniki oraz akademików.
Chciałbym otworzyć tam knajpę, w której klienci mogliby pograć sobie w gry karciane oraz inne np. planszowe. Jeśli chodzi o gry w karty: coraz bardziej popularna w Polsce odmiana pokera Texas Hold’em oraz brydż. W Polsce ostatnio zaczęto organizować turnieje TH w różnych miastach. Odbywają się one albo w lokach albo w hotelach (i nie są to na pewno kasyna). Najczęściej są one sponsorowane przez pewien pokeroom. Wiem, że jest sporo osób, które grają w TH na pokeroomach. Jednakże możliwość spotkania się i pogrania na żywo daje więcej przyjemności. Dzięki organizacji takich turniei na pewno mógłbym przyczynić się do promocji regionu i miasta, gdyż ludzie zjeżdżają się z całej Polski. Ale poza turniejami chciałbym aby każdy kto chce i kiedy chce mógł spokojnie spotkać się ze znajomymi i pograć. Ja jako właściciel lokalu zapewniałbym im wypożyczenie na dowód tożsamości np: karty i żetony bez żadnych opłat czy prowizji. Jeśli chodzi o inne gry to również zapewniłbym możliwość wypożyczenia takich jak: szachy, scrable czy Cashflow. Oczywiście do tego jakiś bilard i ew. lotki.
Szukałem już informacji na ten temat jak to wygląda w świetle prawa. Jednakże czytanie suchych ustaw oraz ich interpretacja nie jest moją mocną stroną ponieważ jestem inżynierem.
Moje pytanie brzmi: czy mogę otworzyć taki lokal (nie nazywając go kasynem) nie łamiąc przy tym prawa???Poniekąd znam odpowiedź na to pytanie, ale pragnąłbym poznać Wasze opinie, porady i doświadczenia Drodzy Forumowicze. Liczę na burzliwą dyskusję.
P.S. A może coś innego (lepszego) można w takim lokalu zrobić i w takiej lokalizacji. Co o tym sądzicie?
P.S.2. Nie jestem pewny gdzie zamieścić ten post. Jeśli w dziale „Prawo” to wybaczcie, że to tu wcisnąłem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. (Thank You from the mountain :D )
Serdecznie pozdrawiam.