Witam
Na start mam 8-9tys zł. Mieszkam w miejscowości (120tys. mieszkańców) i myślę o biznesie związanym z handlem. Mam 23 lata, aktualnie pracuję na etacie za ok 1500zl z czego odkładam po 500zł. Mam doświadczenie jako doradca-sprzedawca, magazynier, operator wózka widł., prac. biurowy - to tyle o mnie, teraz o biznesie:
szukam czegoś w stylu
1. kiosk z prasą - chyba najprostsze co może być, znaleźć kiosk lub lokal i podpisać umowę z dostawcą prasy, papierosów, znaleźć jakąś hurtownie z innymi towarami(chemia, zabawki).
odnośnie tego biznesu mam tylko jedno pytanie: jak szukać taki wolny kiosk? w moim mieście jest kilka opuszczonych(zamkniętych kiosków) jak zdobyć namiary na właściciela: adres lub tel.? Gdzie trzeba się zgłosić i co załatwić aby postawić taki kiosk od podstaw? w ten sposób chyba miałbym do wyboru najlepsze lokalizacje, jak jest z dzierżawą, kupnem ziemi od miasta lub od prywatnej osoby?
2. sklep ogólnospożywczy - ogólnie jak wyżej tylko że lokal musi być trochę większy, jak jest z sanepidem i innymi urzędami, jakie wymogi trzeba spełniać.
3. sklep z drobiazgami - takich sklepów "wszystko po kilka zł" lub "1000 drobiazgów" jest w moim mieście tylko 5-6 wydaje mi się że mało jak na tak duże miasto? jak jest ze zwrotami towaru artykułów przemysłowych do hurtowni, pracując w kilku firmach spotkałem się z tym że zwroty są na określoną sumę(do jakiejś kwoty) lub na ileś procent towaru zamówionego. Jak to jest dokładnie, może ktoś to opisać i czy spożywkę też można zwracać lub wymieniać (towar o krótkim terminie, rozhermetyzowany) wiem że hurtownie mają taką możliwość.
4. handel internetowy - ile kosztuje taki sklep, czy aktualizacje np. towaru, cen, kategorii mogę robić samemu, czy zajmuje się tym firma która stworzyła dany sklep? ile kosztują aktualizacje i wypozycjonowanie go w wyszukiwarkach?