Prawie wszyscy pisza "trzeba wierzyc ze sie uda" i biznes sam sie rozkreci... Oczywiście, trzeba być optymistą ale i realistą. Po połączeniu tych dwoch cech napewno nie wpakujemy sie w jakies ryzykowne biznesy, co za tym idzie nie popadniemy w długi.
Troche teraz mojej historii. Mam 20lat. Prowadze, jak narazie, mały internetowy biznes. Dział komputery i akcesoria. Wydawać się by mogło że konkurencja nie do przebicia. Jednak zawsze można znaleźć pojedyncza dziedzine gdzie jest niedobór towaru lub ceny są kosmiczne. Najważniejsze jest rozpoznanie terenu.
Ważna jest też konsekwencja i nie załamywanie po porażkach lub nikłych zyskach. Nie odrazu paryż zbudowano jak to się mowi. Ja zaczynałem od 100zł ;)) na początek kupiłem jedna rzecz taniej a sprzedałem drożej. Z czasem pomnażałem te pieniądze w ten sposob. Przez okres prawie 2 lat były bardzo udane inwestycje jak i też bardzo chybione. W pewnych momentach myślałem ze wszystko strace, jednak potrafiłem wszystko sobie poukładać i wypracowac straty.
Wiele osob pisze także że trzeba robić to co się lubi a wtedy sukces murowany. Może to i prawda, lecz wcale niekoniezna. Każdy człowiek lubi robić pieniądze. Największą satysfakcje daje mu zrobienie samemu tych pieniędzy. Na czym zrobił te pieniądze już jest mniej ważne. W moim przypadku było tak, że nie wiązałem przyszłości z komputerami. Interesował mnie bardziej czynny sport, niż siedzenie przed monitorem. Jednak z biegiem czasu polubiłem to co robie.
Podsumowując aby zrealizować pomysł potrzeba ocenic rynek (konkurencja, zapotrzebowanie, ceny itp.), potrzeba uzasadnionego optymizmu, determinacji i ambicji. Pięniądze też są ważne jednak jest wiele dofinansowań z ktorych mozemy skorzystac.
Pozdrawiam