|
Pomysł na Biznes - strona 11 |
Pomysł na BiznesBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co myślicie na temat firmy budowlanej?
Witam wszystkich!
Jestem młoda i ambitną studentką,której największym problemem jest to,że brak jej samokrytyki. Potrzebuję,aby ktoś jednak ustosunkował się do każdego z moich pomysłów,dopiero póxniej mogę działać. Bardzo prosiłabym o poradę lub podsunięcie jakichś pomysłów na biznes (zwyczajnie rzecz ujmując..) Moja sytuacja jest taka: - mieszkam na wsi; jest to miejsce,gdzie raczej ludzie stawiają na to,by utrzymac swoją gospodarkę i w tym zakresie się rozwijać -mam sporo terenu,na którym mogłabym rozpoczać swoją działalność -nie brak też budynków,które możnaby poddać jakiejś renowacji czy rozbudowie -jest oczywiście przygotowany kapitał finansowy,który ma mi w tym pomóc Coż w takiej sytuacji moge zrobić? Kto może mi podsunąć pomysly?Moje pomysły: -myślalam o czyms na wzor gospodarstwa agroturystycznego ale okolice (północno-wschodnia lubelszczyzna) raczej nie są zbyt atrakcyjnym terenem ale ja wierzę,że wystarczy dobry pomysl,chęci i wytrwalosc,by nawet z najnudniejszego miejsca uczynic niezwykle ciekawy rejon turystyczny lub spedzania wolnego czasu. Bradzo pilnie prosze o rady,wskazówki lub po prostu pomysly:) Liczę na Was:)
Temat forum ciekawy. zdumiewa mnie tylko ilość postów offtopic (dla niewtajemniczonych : "od czapy").
W zasadzie wszystko zostało już powiedziane : dochodowy, trafiony w czasie, innowacyjny, najprościej byłoby w skrócie powiedzieć : genialny ! :-) A prawda jest taka, że trudno o takie pomysły w sytuacji, gdy rynek jest już na tyle rozwinięty, że w zasadzie wszystko na nim jest. Pamiętacie Laskowika "Z tyłu sklepu" ? A właściwie jego kolegę Bolka (Rudi Schubert). Śpiewał : "Ja sobie wybuduję szklarnię, szklarnię albo dwie". Już całkiem nieistotne było, co w niej posadzi... Takie czasy... Trochę później, ale podobnie z hurtowniami : kiedyś to było coś, mieć hurtownię. Obojętne czego. A w tej chwili co to za sztuka ? Wynająć jakiś baraczek każdy może, gorzej z zabezpieczeniem (nie tylko finansowym) towaru... A jeśli nawet na tym rynku znajdzie się jakąś lukę, przeważnie trzyma się ją dla siebie, bo włącza się opcja "zachłanność" i chce się zagarnąć wszystko dla siebie. Po co się dzielić z innymi, skoro można to wszystko mieć tylko dla siebie... Wcale nie jestem od takiego podejścia wolny, tyle, że mam to właśnie za sobą. Kiedyś wpadłem na taki pomysł, ale... Próbowałem samemu zjeść cały duży tort, a wiecie, jak się to może skończyć... Przy torcie w najlepszym przypadku mdłości. W moim przypadku - duże zmęczenie, ponieważ moja firma próbowała obsłużyć z tym pomysłem całą Polskę. Mam (zadowolonych) klientów wszędzie, niemalże w każdym zakątku kraju. Tysiące przejechanych kilometrów, niedospanych nocy itp. Po co to piszę ? Oczywiście, jest w tym jakiś element lansu (zawsze przecież możecie się tu doszukać mojej propozycji), ale w tym wątku akurat nie o to mi chodzi. Do wymienionych pożądanych cech biznesu chciałem dorzucić trzy. Pierwsza niby dość oczywista, ale... wielu o tym zapomina. Mianowicie, powinien być dostosowany do twoich możliwości. Z piasku bicza nie ukręcisz - a niektórzy wciąż uparcie próbują, dysponując złożem piasku, bo przeczytali na forum, że podobno bicze się świetnie sprzedają :-) Po drugie - biznes powinien być dobrze zorganizowany, z jasnym określeniem zadań i kompetencji. Też oczywistość. Po trzecie - powinien być podzielny. Nie ma sensu myślenie o rozwoju w sytuacji, gdy nie ma się kompetentnych współpracowników, którym można bez oporów powierzyć dane zadanie, nie przejmując się tym, co stanie się dalej - wierząc, a właściwie wiedząc, że sobie poradzą. Też niby oczywiste, ale jeżeli pomysł jest innowacyjny, to nie ma ich skąd wziąć. To zresztą chyba normalne w przypadku nowej specjalizacji. Jeszcze ogólny wniosek (na podstawie własnych błędów z kilkunastoletniej działalności) : jeżeli czujesz się w swoim biznesie niezastąpiony, to znaczy, że jest on źle zorganizowany. A jeżeli nie jesteś w stanie przekazać swojej wiedzy i obowiązków innym, szykuj sobie miejsce w szpitalu na oddziale dla zawałowców.
Witaj
otóż jest wiele interesów......... piszesz ze poniżej miliona sa branze które przy inwestycji powiedzmy 700 000 zwraca sie wszystko po roku...................... pozdrawiam
Kto tak pisze ? Nie, żebym brał do siebie, nie mam ani miliona, ani ambicji podwojenia majątku w ciągu roku - odzywam sie tylko dlatego, że może być to skierowane do mnie, jako autora ostatniego postu. Ponieważ nic takiego nie napisałem, podejrzewam, że raczej się chwalisz, że takie znasz. Ujawnij więc te branże, niech się posiadacze (zbędnego) miliona ucieszą... Mogę łatwo wykazać, że są interesy, w których zyskuje się gwarantowane 1100% rocznego zwrotu z zainwestowanego kapitału (zresztą gdzieś tu to zrobiłem i nikt po otrzymaniu szczegółów mi nie zarzucił, że skłamałem), więc 100% rocznie nie jest jakimś szczególnym osiągnięciem. Niemniej, padają konkretne kwoty, więc chętnie posłuchamy, prawda ? (jakby co, posiadacze zbędnych milionów - proszę do mnie nie pisać, tylko do Pawła72... W mojej propozycji nie ma możliwości wpłacenia takiej gotówki)
Jesli dla Ciebie 500 zl to drogo to nie wiem jaka suma to tanio. Producent zarabia grosze tyle tylko ze zaklady pogrzebowe przebijaja nawet piec razy wiecej. Znam jedyna firme w Polsce ktora sprzedaje maszyny do prod trumien to italmac. Gadalem z gosciem na targach dremy w Poznaniu calkiem sympatyczny i chyba ma jakies korzenie wloskie bo taki ciemny :-) Albo sie nie myje ;-) Pozdrawiam
zapraszam również do mojego tematu, który jest jednocześnie odpowiedzią na zadane w tym temacie pytaniu ;)..
Tytuł mojego tematu: " Masz mały kapitał?? Zajrzyj TUTAJ cz.1 " , znajduje sie w dziale "Szukam pomysłu na biznes"
Ja mam pomysł na mniejsze koszty przy produkcji.
Działam we włókiennictwie od 10 lat (łódzkie) – odkryłem właśnie stronę, na której mogę bardzo szybko zmienić dostawcę energii i zaoszczędzić przy tym ponad 1000 zł rocznie - szukałem w wyszukiwarce izi i znalazłem ta stronę. Polecam!
Ja mam 18 lat i uczęszczam do LO na profil matma, fiza, infa. Nie będę mówił, że raczej to się mija z moją pasją ale może okazać przydatne. Chciałbym po skończeniu LO mieć gotowy plan biznesu.
Fascynuje mnie beatbox który jest mało znany ale daje radość. Ale nie wiem czy z tego bym wyżył. Chciałbym być też producentem muzycznym aby zarabiać stosunkowo coraz więcej. Lubie też pracować z grafiką komputerową. Np avatar zrobiłem sobie ;) Problem w tym, że nie wiem czemu się poświecić .. przecież nie mam pieniędzy na początek.. Chciałbym otworzyć coś z czym jestem obeznany.. A czuję taką potrzebę...
chyba nie masz pojęcia co mówisz. Jeśli chcesz być producentem muzycznym to twój wkład będzie +/- >200.000 PLN
Nie chodziło mi o to, że chciałbym być wytwórnią muzyczną tylko kimś kto produkuje muzykę jak np east clubbers itp, robic muzykę techno, electro. A to, że Ci producenci na szczycie kupują utwory innych i podają je za swoje to inna sprawa. ;)
już wiem o co ci chodzi, źle dobrałeś słowa. Poprostu chcesz "tworzyć" muzykę :)
Dokładnie :) Tylko wiesz.. mogę mieĆ bezpieczną wersję. UczyĆ się grzecznie i iśĆ na studia i miec pracę której i tak nie będę lubił ale zarabiac te 3 tysiące może.. A z drugiej strony mam ryzyko.. beatbox(dałbym linka ale nowi nie moga ;p) i robienie muzyki... Chciałbym się temu poświecić ale co jeśli zostanę nikim. Trochę się tego boję. W końcu w polsce nie ma cudów. Ale żeby nie było, że odbiegam od tematu... Myślałem właśnie też o biznesie. I zatanawiam się też czego w moim mieście nie ma. (chyba tylko sex-shopa;])
tzn. wiesz, jeśli jesteś dobry itd. Kumple Ciebie popierają jakieś mini koncerty dajesz (np. w piwnicy) to rusz z tym. Dla mnie pieniądze nie są najważniejsze... Najwyżej z kumplami wynajmiesz jakąś kawalerke czy coś. Tylko by miec gdzie spać. Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu. Pieniędzmy bym sie nie martwił.... A na studia zawsze możesz iść. Możesz się zgłosić do programy XXX (mam talent) w nastepnej edycji... zobacz jak progrqamy TVN-u wygreowały gwiazdy z normalnych ludzi.... Przemyśl tą dywizę...
"...Jeśli robisz coś co lubisz, to znajdź kogoś kto Ci za to zapłaci..." link, możesz podać mi na PRIVa , a ja podam na forum ;)
widzę że kolega coś słyszał ale nie do końca wie ocb z tym tworzeniem muzyki zapewne znasz takich artystów jak TAITO Max Farenthide czy Mbrother oni zanim się wypromowali tworzyli muzę na kompie na początku nie jest do tego potrzebny żaden wkład finansowy wystarczy dobry pomysł i program internetowy, a z kupowaniem utworów jest też zupełnie inaczej za zachodzi kazdy dj ma swego producenta który robi mu muzę i nie ma z tym żadnej sensacji tak jak u nas zapewne chodzi Ci o Remo :) dla którego Neros robi muzykę :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pomysł na Biznes - strona 11": - Pomysł na biznes - kilka uwag - dyskusja czym jest pomysł - E Biznes pomysł na biznes zwiazany z sklepami internetowymi - Zainwestujem w poważny biznes / pomysł na biznes - Pomysł na biznes [ specyficzna branża e-biznes ] - SUPER POMYSŁ "Pomysł na biznes" REKLAMA
|
|