edior napisał(a):Powiem krótko: odpowiedni do potrzeb rynku.
wg mnie nie koniecznie w przypadku kiedy wymysli sie jakiś bajer ;)
|
Pomysł na Biznes - strona 4 |
Pomysł na BiznesBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
wg mnie nie koniecznie w przypadku kiedy wymysli sie jakiś bajer ;)
Pomysł powinien być innowacyjny i napewno dochodowy. w obecnym czasie biznes staje się coraz trudniejszy.
Warto sprawdzać nowinki biznesowe i co się teraz robi. Najlepszym chyba sposobem jest teraz e-biznes który nie potrzebuje dużych inwestycji finansowych. Jedynie dużo pracy dobrym rozwiązaniem jest MLM ale też potrzebuje pracy. jeśli nie wyjdzie to na pewno się czegoś nauczysz ale nie stracisz pieniędzy. Proponuje wszystkim generowanie gotówki przy małych inwestycjach. Natomiast jeśli posiadasz naprawdę innowacyjny pomysł to znajdź jak najwięcej informacji. Przeznacz rok na napisanie Biznesplanu i idź po Inwestora. Gdzieś czytałem taką opowiastkę. facet założył firmę rodzinną" dostawa wody do miasteczka" gdzie nie było wodociągu. Przez rok cała rodzina nosiła wodę w wiaderkach. Po roku przyszła inna firma zainwestowała w rurociąg. Mając niższe ceny i płynność wody w kranie. Firma rodzinna zbankrutowała. Wniosek jest taki naucz się pisać Biznes plany i szukać inwestora. Możesz zacząć od wiaderek ale miej w planach rurociąg. jeśli chodzi o e-biznes to może zacznij tworzyć e-biznes w wolnym czasie, wymyśl coś ciekawego, zrób biznes plan i idź po inwestora
Ta historia jest w "Kwadrancie przepływu pieniędzy" i jest bardzo obrazująca
Moim zdaniem "E-biznes" nie jest dobrym pomsylem poniewaz na dzien dzisiejszy konkurencja jest bardzo duza i potrzeba majatku na akcje marketingowe ktore w koncu i tak niewiadomo czy cos dadza.
Swój własny pomysł proponuję oprzeć o analizę SWOT. Wystarczy tylko przemyśleć i najlepiej zapisać MOCNE STRONY, SLABE STRONY, SZANSE, ZAGROZENIA. Aby obiektywnie i krytycznie spojrzeć na swój pomysł najlepiej zapytać innych jakie widzą szanse i zagrożenia, a jeśli w otoczeniu mamy osobę, która jest pesymistą i wiecznym krytykiem ona może posłużyć za świetny sprawdzian tego jak bardzo przemyśleliśmy pomysł i czy o wszystkim zdajemy sobie sprawę.
Analizę SWOT można stosować ją można też do sytuacji codziennych, ale w przypadku zakładania biznesu może być naprawdę przydatna i rozjaśniająca. Pozdrawiam
cześć,
Ja właśnie mam ten problem, że chce cos wymyslić i .... NIC Jestem po Pol. Śl. mam doswiadczenie zawodowe 10 lat i patrzę, jak moi koledzy robia interesy a ja nie potrafię. Mam odłozone kilkanascie tysiecy zł. ale pomysłu za grosz. Więc daleko mi do analizy rynku i biznesplanu. POMOCY !!!
Analiza SWOT jest maksymalnie ogolna. Dla kazdej firmy mozna wypisac 1001 watkow w kazdej z kratek i w koncu zrobi sie taki metlik ze nic nie bedzie wiadomo (przynajmniej takie jest moje zdanie).
piotrek2102 - Ja mam duzo pomyslów i co za tym idzie o wiele wiecej zmartwien od Ciebie . Dzis wypilem 2 litry redbulla i zjadlem do tej pory tylko 4 kanapki na sniadanie a jest godzina 20.30 a przedemna jeszcze pare rzeczy do zrobienia. Na dzien dzisiejszy mozna w normalnej pracy zarobic 2- 2.5 tys pln co pozwoli ci na dostatnie zycie i wakacje w tropikach raz w roku wiec jesli nie czujesz sie na silach nie zabieraj sie za biznes . Pozdrawiam.
marcelli
Nie pocieszył mnie kolega niestety. Co to znaczy czuć lub nie czuć się na siłach ??? Znam osoby które zaczynały od zera a teraz nieźle przedą i z całym szacunkiem, prowadzą normalne życie. Ale nie trzymaja 3 srok za ogon tylko pilnują jednej roboty. Problem tylko ze znalezieniem odpowiedniego pomysłu na biznes. P.S. Jeśli masz 2 do 2,5 tys. zł/m, min. 1 dziecko i jesytes jedynym zywicielem rodziny, to sorry zapomnij o wczasach o których piszesz. Niestarczy nawet na pójście do kina raz w tygodniu. Kiedy miałem swoją działalność gospodarczą - usługi projektowania - siedziałem po nocach do 3.00. Oczywiście kasa była OK, ale jednak na inwestycje mnie już nie było stać no i szkoda mi było zdrowia. Reasumując, pomysł nie był zbyt dobry. Poświęcając tyle samo czasu na coś innego przescignąłbym niejednego ;-) Wszyscy piszą porady na serwerach jak załozyc własny biznes, a to akurat jest najłatwiejsze. Trudniej o dobry pomysł. Dzisiaj w nocy nie mogłem spać więc rozmyslałem o interesie tak przy okazji. O tym, jak pisałes - niepowtarzalnym pomyśle nie do podrobienia czy skopiowania. Jesli masz dobry pomysł to nawet kasa której nie masz sie znajdzie. Pozdrawiam Piotrek2102
Marcellus może i analiza jest bardzo ogólna ale przy sprecyzowanym pomyśle nie wypiszesz ponad tysiąca kratek, a nawet jeśli to oznacza tylko że wszystkiego do końca nie przemyślano.
piotrek2102 Co do pomysłów to jest wiele ludzi, którzy nawet mając pomysł nic nie zrobią, ze względu na brak środków. Twoja sytuacja zatem nie wygląda tak źle :) Każdego dnia może Cię natchnąć muza. Przy lekturze pomysłów na forum to całkiem możliwe. I jeszcze jedno... to co napiszę może wydać się bardzo naiwne i głupie dla niektórych czytelników ale uważam że pomysł na biznes musi wiązać się z tym co człowiek kocha robić, w czym czuje się dobrze, najlepiej, z czym może się budzić i zasypiać, o czym może myśleć bez przerwy bez bólu głowy... Innymi słowy trudno jest prowadzić działalność bez pasji. (I to oczywiście jest tylko moje zdanie :) ) Pozdrawiam
Zgadzam się z Tobą w stu procentach! To co piszesz (nie tylko w tym temacie) jest moim zdaniem warte zapamiętania. Pozdrawiam!
haitauer i logomarta
Wszyscy sie zgadzamy z ta tezą i to jest chyba słuszne. Ja powiem wiecej - lepiej miec mniejszy biznes nieprzynoszacy w krótkim czasie duzych korzysści ale mniejszy, robiony z pasją o którym bedziemy mówili, mysleli i cieszyli sie z niego, poprostu będziemy nim żyli. I teraz dodam jeszcze to - nie narazali sie urzędom skarbowym. Ale .... nie mamy przeciez zamiaru pracowac tak jak Marcellius (czy jak to tam sie zwie kolega) żeby jeść pierwszy raz w dniu wieczorem popijając "kolą" bo długo nie pożyjemy, i po co nam wtedy ten biznes ? ;-) Równie dobrze mozemy nurkować do wraków po skarby i przy okazji nie wypłynąć ... Przeprasza, że spłyciłem temat i takie dałem porównanie. Problem w tym, żeby znaleźć się w sytuacji, która sama narzuci nam jakąś myśl. Będąc w towarzystwie osób przedsiebiorczych także możemy odnaleźć jakiś pomysł na "trafny" biznes. Albo znajdziemy sie w sytuacji, która od razu podpowie nam co najlepiej jest zrobić, czym sie zająć. Uwazam, że samo siedzenie i wymyslanie na siłę może nie przynieść spodziewanych owoców. Wiem, że jest coraz trudniej, bo "każda" dziedzina jest juz obstawiona biznesami. Pisze w każda w cudzyslowie, bo z pewnościa isytnieje jeszcze cos wolnego, ale coś wyjątkowego czym sie mozna zająć. Czytam pomysły na buiznes i zauwazam pewne zależności albo zbiezności: 1. Ludzie szukaja coś jna siłę - uważam, że na siłę to bedzie trudno. 2. Ludzie sa zdesperowani brakiem dobrych pomysłów 3. Większość pomysłów to drobnica, albo sezonówka na której nie wyżyjemy 4. Zwariowane pomysły - przykład pancernego samochodu ;-) Po analizie tego wszystkiego dochodzę do tego samoego wniosku - róbmy coś co lubimy, wtedy bedziemy to doskonalić z pasją i będziemy najlepsi w tym, albo ktoś lub sama sytuacja nam podpowie w co sie bawić. Może wykształcenie tez nam pomoże ? Dam przykład. Mój kolega ze średniej szkoły skończył studia elektryczne i niedługo po tym otworzył małą hurtownię elektrotechniczną. Teraz po prawie 10 latach stac go na wiele. Posiada własną hale magazynową ok 1500m2 a interes mu kwitnie. pozdrawiam wszzstkich zdesperowanych Piotrek
Haitauer- dziękuję bardzo za komplement, to miło że ktoś widzi coś sensownego w tym co piszę
piotrek2102- wiesz co do tych pomysłów to jeśli ktoś ma pomysł na sezon i zarobi tyle że starczy mu na cały rok to też miło, ale to musi być ewenement. Jeśli chodzi o zwariowane pomysły to dziś możemy się podśmiewać z nich a są tacy którzy mimo wszystko na przekór światu robią swoje i pewnego dnia są na listach bogaczy. Co prawda nie wiem jak często się to zdarza ale od marzeń się zaczyna. Najważniejsze są otwarte oczy które znajdą okazję i Ty też pewnie znajdziesz :) Pozdrowionka
Ja jestem wlasnie w trakcie zbierania aroni. Jest to zajecie dochodowe i spokojnie mozna sie utrzymac z niego caly rok za 2 tygodnie pracy i wydaje mi sie ze to nie jest zaden ewenement...
Marcellus- więc gratuluję
Pozdrawiam
... ja tez gratuluję.
Pozdrawiam piotrek2102
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pomysł na Biznes - strona 4": - Pomysł na biznes - kilka uwag - dyskusja czym jest pomysł - E Biznes pomysł na biznes zwiazany z sklepami internetowymi - Zainwestujem w poważny biznes / pomysł na biznes - Pomysł na biznes [ specyficzna branża e-biznes ] - SUPER POMYSŁ "Pomysł na biznes" REKLAMA
|
|