|
Pomysł na Biznes - strona 33 |
Pomysł na Biznes
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
A jak wyglada sprawa samego lokalu i jego otoczenia? Czy jest on widoczny dla przechodzacych ludzi na tyle, by zachecil ich do wejscia na gore? Czy na ulicy znajduje sie jakis potykacz? Z dobrze przygotowana trescia moglby skusic ludzi do wejscia.
Podaj nam więcej informacji które pomogą nam pomóc Tobie. System Lojalnościowy to dobry pomysł. W Esce za reklamę zapłacisz w granicach 2-3 tyś zł.
Dużo różnej maści przedsiębiorców reklamuje się na naszejklasie.pl . Stwórz profil twojego sklepu, jakieś chwytliwe hasła reklamowe, zdjęcia asorytmentu. W wyszukiwarkę wpisz Katowice i jedziesz ;) Wysyłasz zaproszenia do potencjalnych klientów. Jest to spam, ale póki co nikt tego nie zabrania. Myślę że efekt będzie lepszy od ulotek, skoro mało kto sklep odwiedza, to możesz to robić w czasie pracy. Może zaproponuj potem ludziom którzy przyjęli twój profil do znajomych, jakiś rabat na zakupy?
Pamiętaj, że przy działalności usługowej oraz handlowej w szczególności skierowanej do odbiorcy detalicznego 3 najbardziej istotne czynniki wpływające na powodzenie przyszłego biznesu to: 1. Lokalizacja 2. Lokalizacja 3. Lokalizacja Przy działalności w formie sklepu wręcz niezbędnym jest fakt, aby lokal był na parterze, najlepiej dodatkowo z witryną od strony ulicy, ostatecznie w podwórzu ale koniecznie z reklamą widoczną na ulicy. Wyjątkiem są lokale nie na parterze, ale usytuowane w budynku typowo handlowym, w którym lokale handlowe z witrynami są zarówno na parterze jak i piętrach. To oczywiste, że czynsze za takie lokale moga byc nawet kilkakrotnie wyższe niż za lokale "na piętrze", ale wysokie czynsz rekompensuje sie przede wszystkim wysokością obrotu, poziom cena ma tu znaczenie dopiero drugoplanowe. I co z tego, że czynsz jest niższy, kiedy klienci zachodzą sporadycznie i nie osiągasz satysfakcjonujących obrotów. Obawiam się, że będzie ci trudno zachęcić klienta do wspinania się na piętro po klatce schodowej. Nie to, że nikt nie przyjdzie, ale "na piętro" dotrze kilkakrotnie o ile nie kilkunastokrotnie mniej klientów niż dotarło by "na parter". I może tu nie pomóc nawet najbardziej wyrafinowana akcja reklamowa. Nie to że nie będzie efektu, pewnie będzie, ale musisz się liczyć z tym, że prawdopodobnie nigdy nie osiągniesz efektu, takiego jak gdyby lokal nie byłby na piętrze.
WIm, wiem, wiem wszystko to wiem co piszecie.
Rozeznanie rynku robiłam zanim podjełam się tego wszystkiego, tak więc zapotrzebowanie jest. Biznes plan mam szczegóowy nawet dwa ! Lokal znajduje sie na piętrze ale nie kamienicy tylko w domu handlowym tak wiec nie jest najgorzej jeśli chodzi o miejscówke. Reklama reklama i jeszcze raz reklama dźwignią handlu i tu doświadczam to na własnej skórze. Problem w tym że przed samym budynkiem przed wejściem nie można nic postawić - żadnej reklamy. Takie zarządzenie administratora. o czym nie wiedziałam jak podpisywałam umowę najmu. Tego to już w ogle nie pojmuję ale cóż , musze inaczej przyciągnąć klinetki. Jeśli chodzi o lokale z witrynami na parterze w Katowicach to niestety ale lokali od pół roku szukałam i .... nie ma . Szukałam lokalu o pow. 50 m.kw. i nie znalazłam , więc musiałam skorzystać z jedynego miejsca wolnego które znajduje się w centrum przy głównym przystanku i przy jednym z największych przejść dla pieszych. Będę mieć chodzącą reklamę z ulotkami :-) zobaczymy jak pójdzie. Musi być dobrze.
"które znajduje się w centrum przy głównym przystanku i przy jednym z największych przejść dla pieszych." Zgłoś się do MZK i naklej na przystanku reklamę coś w stylu " FIRMOWE CIUCHY , NIKE , PUMA , ADIDAS .... BLUZKI JUŻ OD 50ZŁ ( Nie wnikam w kwoty ) " i strzałka z kierunkiem + napisem np " <--- 50 M ! Pasaż Handlowy XYZ ! 1 PIĘTRO BOX NR 66 ! " Albo z właścicielem kiosku ruchu o ile jest na tym przystanku . Największe przejście dla pieszych , do urzędu miasta i na słupie gdzieś koło tego przejścia . Przecież to są PODSTAWY ! Dlaczego musimy Ci o tym mówić ? Na ulotce napisz też promocję . PO UKAZANIU ULOTKI - 10 % CENY ! BYKAMI NA CZERWONO , wtedy część jej nie wywali a przeczyta i się zainteresuje . Przeznacz jeden towar na straty . Np sprowadź bo ja wiem . Kurtki jakieś firmowe byle taniej i zrób je PO KOSZTACH i na ulotce . Możliwości jest więcej niż towaru masz na półkach , wystarczy ruszyć głową .A jak nie masz "weny" to do jakiejś firmy a Oni Ci poprowadzą kampanię reklamową :) I zapłacić z 3-5 razy tyle co samemu załatwiając.
Udało się przebrnąć przez te 25 stron ! Hura!!
Szkoda tylko, że tak mało cennych wypowiedzi. Od siebie chciałam dodać, że innowacja to nie tylko innowacja w sensie technologicznym. Innowacja dotyczyć może różnych sfer, np obługi klienta. Polecam też skupić się na słowach kreatywność, zmiana (wygooglować, poczytać, przeanalizować znaczenie) Na koniec pozwolę sobie zacytować:
Witam, mógłbym Pani w znaczny sposób pomóc, mianowicie jestem w stanie poprowadzić Pani kampanie reklamową w sieci internet, również tutaj możemy pomyśleć o serwisie Allegro itp.
Dowolne warunki współpracy... przy nie wielkim nakładzie finansowy. Ew. kontakt martiv@o2.pl lub PW
Drogi Mirk. Dziękuję za propozycje. NA pewno przydadzą się nir tylko mojej osobie ale wszystkim którzy zaczynają coś niecoś w handlu.
TAk jak pisałam wcześniej to jest mój pierwszy biznes i jak przy pisaniu biznes planu wydawało mi się ze wszystkie możliwe sposobu reklamy ( w moim budżecie ) zamieściłam to okazuje się ze NIE. Wiedziałąm że nie będzie łatwo, ale nie poddaje się. Pomysły Wasze z pewnością wykorzystam :-) tylko doba na to wszystko nie starcza. ALe dam rade. Martiv- możesz na prv coś niecoś napisać ? jak to widzisz itd?
Ja polecam urządzenie Maxiem, amerykańskiej korporacji OMAX
"Maxiem to nowatorskie w swojej technologii urządzenie służące do cięcia strumieniem wodnym z obróbką ścierną (waterjet). Konstruktorem Maxiem jest amerykańska korporacja Omax – światowy lider w branży maszyn do cięcia wodą. Każda maszyna posiada stół X-Y z technologią napędu trakcyjnego Intelli-TRAX oraz zmotoryzowaną oś Z. Wysokociśnieniowa pompa z najnowszej generacji pomp trójnurnikowych, jest niezwykle oszczędna i efektywna. Przewyższa swoimi walorami użytkowymi pompy wzmacniaczowe stosowane przez część producentów urządzeń WaterJet. Pompa jest dostępna w dwóch wersjach: 20KM i 30 KM. Łatwe w obsłudze oprogramowanie Intelli-MAX® Basic sprawia, że cięcie wodą jest jeszcze szybsze i łatwiejsze niż do tej pory. Maxiem świetnie radzi sobie z takimi materiałami jak: metal, plastik, szkło, ceramika, kamień, kompozyty bezpośrednio z plików CAD i DXF. Maxiem to urządzenie, które potrafi wyciąć każdy kształt! Materiały ultratwarde, odbłyskowe czy kruche nie stanowią żadnego problemu dla tych urządzeń. Maxiem jest niezwykle oszczędną maszyną. Cięcie przy pomocy tego urządzenia pozwala zaoszczędzić czasy operacyjne oraz zredukować zużycie surowca. Aktualnie dostępne są na polskim rynku urządzenia: Maxiem 1515 ze stołem o rozmiarach 1,5x 1,5m, Maxiem 1530 ze stołem o rozmiarach 1,5m x 3,0m, Maxiem 2030 ze stołem o rozmiarach 2,0 m x 3,0 m, oraz Maxiem 2040 ze stołem o rozmiarach 2x4 metry. Więcej na stronie www.maxiem.pl.
Eh... tez bym chciał żone milionerkę ;).... Ufff... Ciekawe jakbym sie czuł z myślą, że gdy się jej znudzę lub przestane być sługusem to wywali mnie na zbity pysk...
Jednak gdyby była na tym forum jakas...niekoniecznie Milionerka ale kreatywna, przedsiębiorcza, ładna, zgrabna, inteligentna, seksowna ... ( sie rozmarzyłem :D ) dziewczyna z okolic Katowic ( nawet nieco dalszych ) to zapraszam na PW lub gg : 1287382 ;)
witam mam znajomego dobrego sciąga samochody z Niemiec na handel.Moje pytanie jest do was czy opłacało by mi sie jezdzic ze znajomym i sciagac robite auta nowe stare i rozbierac je i sprzedawac na czesci w pozniejszym czasie skelep internetowy czesci nowe,uzywane czy miało by to sens prosze o wasze zdanie w tej sprawie.pozdrawiam.
nie miałoby. jeśli w ogóle udałoby ci się sprzedać te części to sprzedanie całego auta na części zajełoby ci rok. po drugie otworzenie sklepu pochłonęło by kupe kasy bo z częściamy z 5 aut raczej klientów byś nie miał.
nie mowie tu o jednym aucie ale co jakis czas sprowadzic auto rozebrac czesci sa drogie auta rozbite u niemca mozna sciagac za wcale nie duze kwoty jakas przebita na tym jest nikt nie mowi tu zeby rozebrac auto i czekac az kljent czy wieksza ilosc przez rok rozpracuje cale auto zawsze ktos czegos potrzebuje .no takie jest twoje zdanie czekam na opinnie innych pozdrawiam
Jeżeli chodzi o części to nie lepiej sprowadzać angliki?
Masz chyba jakieś rozeznanie jakie marki aut i części z nich najlepiej się sprzedają kupujesz wystawiasz np na allegro i telefon się gotuje .
Sprawdź również podobne tematy:
- Pomysł na biznes - kilka uwag - dyskusja czym jest pomysł
- E Biznes pomysł na biznes zwiazany z sklepami internetowymi - Pomysł na biznes [ specyficzna branża e-biznes ] - Zainwestujem w poważny biznes / pomysł na biznes - Czy "pomysł" na biznes to napewno dobry pomysł? - SUPER POMYSŁ "Pomysł na biznes" REKLAMA - Pomysł to pomysł na biznes - Pomysł na 1 biznes - Pomysł na biznes na wsi Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|