Witam. Oto mój pomysł. Proszę o komentarz i pomoc. Po krótce: co, jak itp.
Firma handlowo usługowa.
Branże: owoce, warzywa, rośliny ozdobne, sadzonki drzew oraz krzewów, itp
Cel: Sprzedaż w kraju jak i export na inne kraje Europy (jeden wspólnik mieszka w Niemczech), pośredniczenie pomiędzy producentem a klientem (wyszukiwanie optymalnych ofert).
Możliwości:
Wkład własny ok. 60.000.
Osoby biegle mówiące w sumie w 5 językach (kontakty z Odbiorcami zagranicznymi).
Możliwość bezpośredniego kontraktu z grupą producencką lub z producentem.
Pomieszczenia:
Nieklimatyzowana przechowalnia, możliwość późniejszej adaptacji budynku pod klimatyzowaną chłodnię (ok. 200m2)
Tania siła robocza (zlecenie np. sortownie itp.)
Grunt 0,5ha
Inne:
Znajomości w innych branżach
Samochód
Potrzeby:
Pozyskiwanie klientów na długotrwałe kontrakty na dostawy produktów oraz usług (łącznie z dostawą do produkcji, zamówienia).
Okres zimowy-głównie export owoców
Maszyny do sortowni, ważenia itp.
Kontakt z potencjalnymi klientami w kraju.
Kontakt z odbiorcami zagranicznymi.
Sporządzenie oferty firmy.
Biuro
W skład całej firmy (na początku istnienia) wchodziłyby następujące osoby:
-guru(czyli ja)
-2 osoby odpowiedzialne za szukanie klientów w kraju jak i poza (Ukraina, Rosja, Czechy, Hiszpania-chodzi głównie o języki w jakich się biegle porozumiewają)
- jedna mieszkająca w Niemczech-zrozumiałe rynek niemiecki (tu nasuwa mi się również sprowadzanie samochodów i późniejsza sprzedaż u nas),
-dodatkowo do szukania odbiorców – klientów w kraju będę miał jeszcze 2 osoby-będzie ona również odpowiedzialna za współpracę z producentami.
Osoby te wspólnie musiałyby ciągle aktualizować oraz poszerzać wachlarz usług oraz produktów.
Pozostałe sprawy byłyby na mojej glowie.
Mogę jeszcze dodać że wszystkie osoby to bliska rodzina, wszyscy jesteśmy młodzi 25-27 lat po ukończonych studiach wyższych w różnych dziedzinach. Nikt nie ma dużego doświadczenia zawodowego, a handlowe- jedynie sprzedaż na aukcjach internetowych. Część pracuje (ale nie jest usatysfakcjonowana wykonywaną pracą).
Mogę jeszcze dodać że doskonale znam rynek producentów owoców i warzyw .
**
Osoby która pokierowałaby w początkowym działaniu ( założenie firmy, jak na początku kontaktować się z klientem itp), mogła doradzić od czego zacząć bardzo proszę o informacje.
Nie wiem czy na początek przed założeniem firmy wysyłać „wstępne oferty” do potencjalnych klientów i czekać na ich ewentualną odpowiedź czy od razu założyć firmę i działać jako firma.
Ze wspólnikami porozumiałem się wstępnie że na początku pracowaliby tam gdzie dotychczas, natomiast po „rozkręceniu” odchodziliby ze Swoich pracy.
POMÓŻCIE PROSZĘ