Witam! Tak jak napisałem mam 18 lat i posiadam już pomysł na biznes. Przechodząc do rzeczy chciałbym założyć firmę brukarską. Kapitał jaki byłbym w stanie włożyć w ten biznes to około 50tys zł. Dodam że szanuje pieniądze od 4 lat pracuje,a od dwóch lat (na czarno) w firmie brukarskiej, co prawda 2 lata to bardzo mało, ale podstwe już opanowałem, oczywiście rzeczą prostą jest że musiałbym zatrudnić jednego fachowca z długoletnim doświadczeniem i kilku pracowników z mnieszymi umiejętnościami. Sam również pracowałbym z nimi. Tylko czy chcieli by pracować pod moim dyktandem? Sam przez ten czas jak pracowałem przyglądałem sie od strony pracownika postawie szefa i wiem jakich błędów popełniać mi nie wolno. Sprzęt jaki byłby mi potrzebny to:
-Samochód dostawczy z hds-em i wywrotką na której mogłbym przewozić materiał itd, (około 20tys z kosztami rejestracji przeglądu i benzyny na początek)
-Zagęszczarkę 320kg (około 12tys)
-Betoniarkę 315 litrów (już mam)
-łopaty, rękawice, poziomice, ubrania robocze, kilofy, chwytaki do krawężników, łaty, młotki itd itp (2000tys)
-Niwelator? na małych powierzchniach wydaje mi sie że jest zbędny?
-Koperkę wynajmowałbym od znajomego (stawka jak u obcego nie chce miec długu wdzieczności)
-reklama (1tys)
-Inne nie przewidziane wydatki plus zajerestrowanie firmy 3tys,
Suma to 38tys zł, reszta zostałaby na część materiałów potrzebnych do pierwszego zlecienia bo bez zaliczni raczej sie nie obejdzie. ALE!! Czy jeżeli ktoś nawet z polecienia moich znajomych(posiadam takich w podobnych branżach budowlanych) skontaktuje sie ze mną i zobaczy że jestem młodym człowiekiem nie zniechęci się od razu do mojej firmy? Jak myślicie? czy wypali mój pomysł? Czy pracownicy bedą chcieli pracować pod tak młodym człowiekiem jak ja? No i zapomniałem dodać ze przez pierwszych pare miesiecy mógłbym wyjść nawet na zero bo gdzie spać i co jeść bedę miał. CZy jest sens?? czy dalej pracować na kogoś?? czekam na odpowiedzi! Nie tylko te pozytywne! Trochę pokory też mi sie przyda, pozdrawiam!