|
pomysl na dobry biznes |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od kilku lat mieszkam w Stanach i wreszcie nadszedl czas powrotu.Chcialabym zainwestowac w polsce ok 150tys.Myslalam o prywatnym przedszkolu ale zastanawiam sie ,czy aby otworzyc taka placowke nie trzeba miec wyksztalcenia pedagogicznego?Co z opieka medyczna,czy trzeba zatrudniac pielegniarke?I jak sie ma sprawa wyzywienia?Kolejne pomysly to solarim lub pub w stylu staropolskim.Myslalam tez o domu weselnym ale zastanawiam sie czy to dochodowy interes przy wynajmowaniu jakiegos budynku ,bo same kupno to ogromne kwoty.Ciekawa jestem jak sie maja do tych pomyslow dofinansowania unijne lub z urzedu pracy?Czy ktos moze mi pomoc?A moze jakies inne pomysly?pochodze z bialegostoku.
Z tego co pamietam to nie musisz byc pedagogiem, pamietam jeszcze ze na 25/24 dzieciakow przypada jeden nauczyciel co do reszty nie wiem.
Proponuję kawiarnię blisko jakiegos uniwersytetu lub uczelni.
Znajomy znajomego prowadzi uroczą kawiarnię niedaleko uczelni, na czysto 6 tys, po obliczeniu kosztów. Za lokal płaci ok 4 tys.na m-c.
Moje uwagi na temat prowadzenia przedszkola.
1. nie musisz byc pedagogiem, wystarczy, ze zatrudniasz ludzi z uprawnieniami, 2. nie polecam zabawy z przygotowywaniem posilkow (lepszy jest catering), 3. przedszkola przescigaja sie w ofercie, teraz nauka jezykow, rytmika, muzyka, zajecia teatralne to normy (sa to kosztowne warsztaty), 4. jesli bedziesz kalkulowal koszty i przychody (tylko od rodzicow), to nigdy nie zlozy Ci sie to z plusem :( zarobisz na tym tylko wtedy, gdy bedziesz bral dofinansowanie od Panstwa. Aby uzyskac takie dofinanosowanie musisz do konca wrzesnia zlozyc wnioski a doplaty beda wyplacane od poczatku nastepnego roku. Doplata to w granicach 300PLN na dziecko. Od rodzicow ciezko bedzie wziasc wiecej niz 600PLN na dziecko. 5. jak w kazdym biznesie jest tu konkurencja, konkuruje sie oferta (np. pkt.3), ale spotkalem sie tez z nowatorskimi pomyslami, np. webcamy tak aby rodzice mogli podgladac dzieci bedac w pracy (poprzez Internet). 6. potrzebne sa pozwolenia chyba z Urzedu Miasta lub Gminy, ale nie pamietam jakie i ile ich jest :( W razie zainteresowania moge napisac wiecej w tym temacie. Pozdrawiam Jerry
Dzieki za podpowiedzi.A co myslicie o solarium?Ile w to trzeba zainwestowac?czy ktos sie orientuje czy to dochodowy interes?
Średniej klasy ,nowa maszyna 50 tyś zł.Salarium + gabinet kosmetyczny to ma sens.
moi znajomi kupili kiedys 2 lozka (solarium) i niestety zostali z kredytami... pewnie duzo zalezy od lokalizacji i kampanii promocyjnej
|
|