Witam
Mam 19 lat i od pewnego czasu intensywnie myślę nad tym jaką działalność rozpocząć. Jestem fanem sportów ekstremalnych więc jako ,że jestem na bieżąco w tych tematach wpadłem na pomysł firmy ,która specjalizowała by się w sprzedaży produktów skateboard-owych i rowerowych przez internet. I prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie jakie kroki należy poczynić aby taka firmę założyć oraz jaki trzeba mieć mniej więcej wkład czyli po prostu ile muszę mieć pieniędzy na początek.
Teraz krótko o tym jak ja sobie wyobraża tą moją działalność ;D. Tworze stronę internetową mojego sklepu skateboardowo -rowerowego , która była by połączona z portalem o tych sportach i wszelkich newsach a także z forum po to aby zyskać jak największą liczbę potencjalnych kupców ;D. Następnie zapewne potrzebny będzie mi jakiś magazyn w którym przechowywałbym produkty na sprzedaż. Dlatego buduję taki bądź wynajmuje bądź kupuje. Następnie żeby sklep ten był na wysokim poziomie potrzebny jest duży wybór produktów oraz firm. I tu moje pytanie jak wygląda pozyskiwanie produktów różnych firm. Bo wiadomo ,że nie mogę się ograniczać wyłącznie do firm polskich. Czy do każdej z tych firm mam pisać osobna jakieś pismo dzięki któremu podpisze z nimi umowę ze będą dostarczać mi ich produkty. Czy tez ja mam jeździć po te produkty ? I czy mam płacić za nie od razu ich hurtowa cenę czy tez dopiero jak je sprzedam. Jestem w tym zielony dlatego proszę o pomoc bo to mnie najbardziej nurtuje w moim planie założenia takiej firmy.
Następnie gdybym zyskał już trochę pieniędzy lub może na początku działalności magazyn przekształciłbym w sklep ,w którym te wszystkie produkty były by dostępne a wiadomo na zapleczu masa zapasów itp. Sklep ten służyłby wiadomo również sprzedaży a także serwisowaniu itp. Ale ,z racji takiej że w sklepach stacjonarnych mało ludzi kupuje tego typu sprzęty dlatego też sklep ten byłby głównie taką bazą do sprawdzania zamówień i wysyłania towarów itp. Natomiast jakby ktoś w tym czasie wpadał i chciał coś kupić lub oddać do serwisu to czemu nie z takiego założenia wychodzę.
Następnie żeby zyskiwać jeszcze jakieś dodatkowe pieniądze z odpowiednio wcześniej wymyśloną nazwa firmy robiłbym koszulki na deskę czy też na rowery,bluzy może nawet spodnie, a także blaty skateboardowe i być może ochraniacze rowerowe. Ale to takie późniejsze plany na urozmaicenie działalności.
Myślę, że wszystko co chciałem to już napisałem. Teraz proszę właśnie o waszą pomoc jak to wyglądało by ze strony prawnej tj. jakie kroki musiałbym poczynić żeby taka działalność otworzyć oraz jak to jest z pozyskiwaniem różnych towarów firm zagranicznych a także jak duży wkład potrzebny byłby mi na start oraz czy mogę liczyć na jakieś dofinansowania np UE. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odp. Piszcie również co sądzicie o takim sklepie czy znajdzie on wielu chętnych. Jeszcze raz pozdrawiam i czekam na odp