|
Pomysł na gazetę |
Pomysł na gazetę
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pomysł na gazetę o zasięgu regionalnym albo nawet ogólnopolskim. Jednak nie bardzo wiem jak wprowadza się tytuł do obrotu. Mogłaby być to też wkładka do jakichś dzienników. Może ktoś się orientuje jak się to robi?
Na poczatku musisz czasopismo zarejestrowac. Zajrzyj na http://www.izbaprasy.pl tam dowiesz sie wszystkiego o wydawaniu prasy. Jak juz bedziesz mial wszystkie ISSN itd. mozesz sie zglosic do firm kolportujacych prase. Nie wiem z jakiego regionu jestes i jaki rodzaj czasopisma chcesz wydawac, ale ogolnopolscy dystrybutorzy to RUCH i Kolporter. W poludniowej Polsce liczy sie Garmond Press, w zachodniej Franpress, Rolkon, w srodkowej jest chyba jeszcze Jard Press. Punktami Relay(dworce PKP, lotniska) i Inmedio (centra handlowe) zarzadza HDS Polska, jest jeszcze firma, kt. dostarcza prase do Empikow,ale zapomnialem jak sie nazywa. Podpisujesz umowy, ustalasz naklad pierwszego numeru jaki dystrybutorzy sa w stanie lyknac...i jazda. Od razu zastrzegam ze podpisanie umow to ciezki kawalek chleba, jak masz maly budzet na reklame, promocje itd moze byc ciezko. Nikt nie lubi zwracac prawie calego niesprzedanego nakladu...Jak masz jakies pytania jeszcze to smialo...
Zapomnialem dodac - jezeli chcesz dodawac swoje czasopismo jako wkladke to uderzasz bezposrednio do wydawnictw (dzialy marketingu) gazet ktorymi jestes zainteresowany. Oczywiscie musisz ich przekonac ze moga na tym zarobic...
Dzięki za informacje. Sprawa jest trudna ale będę próbował. Chyba najlepiej by było dogadać się z jakimś wydawcą. Wydajesz coś może?
Nie wydaje ale troche pracowalem w tej branzy...
Ogolnie to jednak bedzie chyba trudno wbic sie w rynek. Przyklad Nowy Dzien Agory. Upadl bardzo szybko. Zapytaj kioskarza ile ma dostepnych tytulów ale w dobrze zaopatrzonym kiosku to chyba kilkaset. Jest zatem spora konkurencja.
No stary ale dales...przyklad...to jakby dla kogos kto planuje otworzyc sklep na osiedlu powiedziec ze wlasnie padla siec marketow rozlokowanych w calej Polsce i dlatego na pewno mu biznes nie wypali. Wiadomo ze gosc nie chce wydawac dziennika (zreszta watpie czy w ogole chce cos wydawac - raczej chwyta sie czegokolwiek patrzac po jego postach...), a kazdy inny pomysl jezeli ma rece i nogi mozna przemyslec.
Tiaa, i co chwila wychodzi nowa gazeta. W tym roku przyszły już chyba dwie... Ja myślę, że dobrze najpierw zacząć od regionalnej, np. na województwo. I niedrogiej. I z masą materiału. I obitej w szczegóły. I od czasu do czasu dającej jakieś dodatki (na początku najlepiej za darmo).
:mrgreen:
...Regionalna czy nie to nie ma znaczenia...wszystko ma zwiazek z zawartoscia. Wiadomo ze "Tygodnika Mazurskiego" nie bedziesz sprzedawac na Slasku. A z koleii "Katalog rowerowy" nawet w nakladzie 2000 egz. moze byc sprzedawny w punktach rozlokowanych w calej Polsce - najlepiej w Centrach Handlowych itd. A nad ilosc - mase materialu- lepiej chyba przelozyc jakosc i rzetelnosc materialu zawartego w czasopismie.
Na terenie Europy Środkowo - Wschodniej brakuje odpowiednika The Economist lub Business Week, lecz w formie pośredniej. Polski Forbes czy też Manager Magazin jest dla mnie mało wartościowym źródłem informacji!! Trzeba to zmienić :) ...
[ Dodano: Pon Maj 01, 2006 9:43 pm ] ....na marginiesie - temat wyrwany z głównego kontekstu. Powstaje wiele serwisów tematycznych sprzedających swoje informacje, dla wielu jest to forma dobrego biznesu. Natomiast brak nośnika dostępnego w obrocie w formie prasy wyklucza go z poszerzenia swojej działalności - jak oceniasz perspektywę takiego lokalnego (Europa Środkowo - Wschodnia) miesięcznika dla biznesu?!
Ile masz milionów do utopienia w ten interes? Czy jesteś w stanie przez 2 lata pracować na stratach zanim zaczniesz wychodzić na zero:>?
Podstawa w tej branży to dobrzy dziennikarze, ile jesteś w stanie zapłacić za stronę maszynopisu?
Zapłacę kilkadziesiąt zł za stronę ale tylko niektórym bo większość zrobi to za darmo w ramach praktyk, stażów, szkoleń itp. To są akurat najmniejsze koszty.
W ramach staży i praktyk możesz sobie robić, ale kto to kupi?
Dochodowe gazety robią profesjonaliści a nie amatorzy. Wiesz proście dostać się do jakiejś dobrej gazety do pracy i awansując stać się jej właścicielem niż uruchomić nowy tytuł od zera.
Witam wszystkich wyjątkowo serdecznie bo jest to mój pierwszy post na tym forum.
Co prawda dzisiaj natknąłem się na to forum dzięki Wszechwiedzącemu Googlowi ;) i czytając różne bardziej lub mniej ciekawe posty znalazłem "Pomysł na gazetę" - i tu stwierdziłem, że się muszę podłaczyć i powymądrzać bo akurat z mediami jestem związany od kiedy tylko pamiętam (chyba poza wiązaniem się z mediami nic innego nie robiłem). box31 leetr dobrze pisze. Jak nie masz milionów do utopienia to zapomnij. Poza tym odpowiedz sobie na pytanie O CZYM CHCESZ PISAĆ w gazecie (zakładam dzienniku) regionalnej? Odpowiedziałeś sobie? OK. Teraz zadaj sobie pytanie co ludzie chcą czytać. Ja Ci odpowiem - Twoja pierwsza odpowiedź minie się z ich oczekiwaniami. Niestety to bardzo trudna branża. Przepraszam, że tak prosto z mostu ale w kilku słowach chcę Ci rozrysować istotę tej bądź co bądź kochanej branży ;) Jest jeszcze jedna rzecz. Ciężko się utrzymać z samej sprzedaży nakładu. Trzeba posiłkować się reklamami. I tu się zaczynają prawdziwe schody. Ale tym, że na początku będziesz musiał rozdawać powierzchnię reklamową poważnym reklamodawcom i pośrednikom w zakupie reklam (domy mediowe), a po jakimś czasie sprzedawać domom powierzchnię za 50% ceny (jak nie mniej) to nie muszę Cię straszyć. Zwróć uwagę kto teraz wydaje dzienniki i co jeszcze wydają takie wydawnictwa jak Agora, Axel Springer, Orkla, Bauer i inni. To giganci z setkami milionów zysku. Jeśli mam na koniec doradzić to proponuję uruchomienie druku jakiegoś branżowego periodyku (jak Plastics Review) lub pisma np. dla hobbystów (jak Akwarium Magazyn). Miesięcznik na początek łatwiej wydać (bo dziennik to już Formula 1), łatwiej sprzedać reklamy, łatwiej dystrybuować nawet w całej Polsce. Ja życzę Ci powodzenia, a tym że na polskim rynku prasy zarejestrowanych jest ponad 2,5 tys. tytułów to się nie przejmuj ;) i nie zapomnij się do ZKDP zapisać (http://www.zkdp.pl). Oczywiście zapraszam na PW. Pozdrawiam, LF
Witaj!
Widze, ze Twoja ciekawosć zostala zaspokojona, ja natomiast dodam, ze prowadziłam juz kiedys taką gazetę, tylko ze gazeta była magazynem mody a zarazem promowaniem sklepów, mielismy modelki/modeli, ktorzy pozowali do zdjec a my im robilismy fotki, potem wydawalismy regionalną gazetę, ale z tym to jest bardzo kiepsko, mialam chyba "biznesplan" jesli bedziesz zainteresowany - chetnie Tobie go przesle, jak zobaczysz koszty tego wszystkiego to spadniesz z fotela ;-), :arrow: , wady: 1. koszty są bardzo duze 2. ryzyko zbankrutowania są duże 3. konkurencja
ja bym polecił w wypadku takiego pomysłu zastanowić sie nad dystrybucja wersji online i wydaniem takowej, jest teraz pełno sposób a koszty są bardzo małe, wręcz minimalne w porównaniu z wersją drukowaną czegokolwiek, można sobie np. wydać e-wydanie na stronie PRESSMO lub katalog online. Wygląda fajnie, kosztuje niewiele.
Sprawdź również podobne tematy:
- Co jest potrzebne aby wydać gazetę ?
- Inwestycja w unikatowy portal i gazetę - Sprzedam lokalną gazetę ze stroną internetową - Wydawnictwo z UK - pomoże krok po kroku wydać lokalną gazetę - Pomysł na biznes - kilka uwag - dyskusja czym jest pomysł - Dotacja na pomysł: pomysł nie wypala, co z kasą ? - Chciałbym sprzedać pomysł na mój pomysł:) - Czy "pomysł" na biznes to napewno dobry pomysł? - SUPER POMYSŁ "Pomysł na biznes" REKLAMA Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|