|
Pomysł na grę |
Pomysł na grę
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Potrzebuje porady, opracowałem sposób gry poprzez internet na skalę światową. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć dobrego i majętnego inwestora w świecie? Nadmienię ze jest to niebywały biznes, jeśli chodzi o obrót i dochód. Informacje proszę na email roj-online@o2.pl
Najpierw opatentuj grę, potem w urzędzie patentowym złóż tzw. licencję otwartą, wreszcie ogłoś się w prasie specjalistycznej tzn. ekonomicznej i informatycznej.
samo opatentowanie nic Ci nie gwarantuje, w każdym innym projekcie, pomyśle jedno małe "ale" lub przysłowiowe "i" powoduje, że każdy patent jest nowy; opisz dokładnie gre na papierze, włóż do koperty i wyślij na własny adres listem poleconym, to jedyny dowód na to, że byłeś pierwszy :)
Nic podobnego. Już poprzez samo stworzenie programu komputerowego (albo gry) posiadamy ochronę prawną taką samą jak utwór literacki czy muzyczny (w prawie autorskim program komputerowy traktowany jest jak utwór). Żadne "i" ani "albo" nie może stanowić o powstaniu, innego nowego utworu. Zalecam uzyskanie ochrony w urzędzie patentowym a następnie udzielenie licencji praw majątkowych z utworu.
W jakiego typu gry można grać przez internet twoim sposobem? I w czym jest on lepszym od już istniejących?
To w polskim prawie możliwe jest opatentowanie pomysłu na grę?????
To nie jest takie jednoznaczne jak się może wydawać. Np: gry w piłkę nożną nie można opatentować, podobnie jak siatkówki, koszykówki, szachów czy czekolowiek innego. Można za to opatentować program komputerowy zwany grą, wzory graficzne gier planszowych itp.
Taka trochę przewrotna konstrukcja :wink:
To znaczy, że muszę już posiadać gotowy program (grę), a nie mogę opatentować samej ideii/pomysłu?
Nigdy w życiu! Żadnej idei nie da się absolutnie opatentować. Pisałem już kilkukrotnie o know-how zajżyj pod to hasło.
tylko jak projekt wyslesz do siebie to czasem nie otwieraj koperty :D
Mam podobny problem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Pomysł na biznes - kilka uwag - dyskusja czym jest pomysł
- Dotacja na pomysł: pomysł nie wypala, co z kasą ? - Chciałbym sprzedać pomysł na mój pomysł:) - SUPER POMYSŁ "Pomysł na biznes" REKLAMA - Czy "pomysł" na biznes to napewno dobry pomysł? - Pomysł to pomysł na biznes - Pomysł. - Mam pomysł na DG - Pomysł Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|