|
Pomysl na... :) na co moge liczyc? |
Pomysl na... :) na co moge liczyc?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Witajcie! Mam 55 lat... swoje juz w zyciu zrobilem i swoje zarobilem :) Mam jednak ambitnego syna ktory marnuje sie w obecnej pracy i chce go skierowac na inne tory :) Mam plac w centrum Częstochowy (duzy) i chce go wykorzystac! obecnie na tym placu stoi szereg wynajmowanych przeze mnie lokali roznej wielkosci. Od dziecka jednak marzy mi sie kontynuowanie pomyslu mojej babci na ten teren :) otoz jestem bezposrednim sasiadem rzeki Warty. Wzdloz niej jest obecnie budowany bulwar spacerowy a okolo 1km od mojej posesji jest wdrazany juz pomysl zbudowania tzw "Centrum Pielgrzyma" - takie centrum z kinem hotelami itd i ten wlasnie bulwar bedzie szedl od trasy DK-1 do tego centrum przez cala szerokosc mojego placu. Chcialbym urzadzic tutaj Restouracje/Bar/Pizzerie, Pensjonat i splyw kajakowy na rzece... do tego kort tenisowy i koniki, rybki wedzone, ogniska itp :) Jest to spora inwestycja ale czesc budynkow wymaga tylko odnowy/modernizacji/rozbudowy wiec nie startuje od zera. Jako ze jest to inwestycja ekologiczno/rozrywkowa (moim zdaniem) chce Was znawcow zapytac na jaka pomoc od Unii moge liczyc? Gdzie mam szukac kryteriow i co wogole musze miec i zrobic aby pomoc uzyskac i jak ona bedzie wygladala. Jestem z zawodu budowlancem i mialem firme budowlana wiec wiem co mnie czeka od strony tech ale nie znam obecnych praw i porzadkow panujacych w UNI :D Napiszcie mi prosze na co moge liczyc, dajcie prosze adresy ciekawych dla mnie stron i artykulow. jesli cos jest nie jasne chetnie wyjasnie pozdrawiam Ryszard
Ciekawy projekt muszę Ci powiedzieć i można pokusić się o dofinansowanie z UE.
Jeśli całe przedsięwzięcie zamykałoby się w 2 mln euro - a tak przewiduje, bedziesz mógł skorzystać z Regionalnego Programu Operacyjnego przeznaczonego dla Twojego województwa. Poszukaj informacji na stronie Urzędu Marszałkowskiego (Regionalny Program Operacyjny - jakieś działanie dotyczące Małych i Średnich Przedsiębiorst) Jeśli projekt będzie przekarczał kwotę 100 000 zł proponuję skorzystać z firmy konsultingowej - ale nie dawać im całości wynagrodzenia przed pozytywną decyzją o otrzymaniu dotacji. Wynegocjuj 30-40% przed pozytywną decyzją (po złoźeniu całej dokumentacji do odpowiedniej instytucji) a reszta po pozytywnej deczyji. I jeszcze jedna bardzo bardzo wazna rzecz a mianowicie nie liczy sie tylko to że zrbisz wniosek i biznes plan i otrzymasz pozytywną decyzję ale liczy sie także to aby doskonale rozliczyć projekt. Ponieważ kase dostaniesz dopiero po rozliczeniu projektu. Najlepie aby umowa z firmą konsultingową obejmowala calosc tzn 1. Sporządzenie wniosku i biznes planu 2. Monitoring projektu do momentu pozytywnej decyzji 3. Rozliczenie całej inwestycji łącznie z wypełnieniem wniosku o płatność. Masz pytania jeszcze to pisz smialo. Pozdrawiam sziko
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pomysl na... :) na co moge liczyc?": - czy moge na coś liczyć - Na co mogę liczyć?? - Na co mogę liczyć ? - Na co mogę liczyć. - Na jakie dotacje mogę liczyć?
• Strona 1 z 1
|
|