Witam serdecznie,
Forum czytam od dawna. Wertuje strony w poszukiwaniu pomyslu na wlasna dzialalnosc.
Do niedawna bylem zatrudniony wiec nie bralem sie za aktywne uczestnictwo, poprzestalem na obserwacjach. Poniewaz zarobki w pl sa dalekie od tego co widzimy w gazetach i danych statystycznych, nie chce wyjezdzac zagranice,wiec postanawiam sprobowac zarabiac sam na siebie.
Moim pomyslem jest wyobraznia i doswiadczenie...
Chialbym zajac sie produkcja maszyn lub urzadzen typowo pod zamowienie! Znam sie na elektronice, automatyce, mechanice,srednio na pneumatyce duzo wiem o maszynach i wszelkich urzadzeniach produkcyjnych. Potrafie przeprowadzic odpowiedzie obliczenia, opisac dokumentacje, serwisowac linie produkcyjne, programowac, naprwiac sprzet elektryczny, automaty, komputery, w pewnym stopniu samochody (te nowsze :) ), projektowac, analizowac itd...
Mam maly warsztat, urzadzenia do ciecia, giecia, obrobki drewna, prostego spawania itp
Wiec moje pytanie brzmi nastepujaco...
Czy ktos zajmuje sie czyms podobnym?
Czy jest duze zainteresowanie na tego typu uslugi?
A moze ktos z was ma wlasny biznes i chcialby miec prosta maszyne ktora usprawni dzialalnosc?
Z tego co przeczytalem na forum, wiele osob podaje ceny maszyn ktore sa potrzebne do konkretnej inwestycji. Czesto bywa tak, ze maszyny potrzebne do malej produkcji nie sa az tak skaplikowane... ale zeby je wykonac potrzeba pomyslu, sprawnych rak, checi i zdecydowania. Prosty podajnik czy wykonanie kopii istniejacej maszyny, modernizacja starej... mysle ze jestem w stanie sprostac ...
Co wy na to?
Czy to sie oplaca?
Czy mozna to wszystko robic na umowe o dzielo?
Jakie kwalifikacje, certyfikaty i inne dokumety musze posiadac? co z gwarancja, odpowiedzialnoscia, zagrozeniami wiazacymi sie z obsluga wykonanych urzadzen?
Dziekuje
Piotrrr