Witam,
Proszę wybaczyć, że nie opiszę samego pomysłu, który mam do zaoferowania, ale wolę się z nim nie dzielić na razie szerokiemu forum...
Właśnie z tego względu chciałbym rozpocząć wątek - jak to dobrze sprzedać...
Projekt, ktory ma do zaoferowania jest dość prosty do zrobienia (poradziłoby sobie z tym 1-3 programisów i grafik). Czas pracy to od miesiąca do pół roku - przy czym podstawowa funkcjonalność powstałaby po miesiącu, a reszta mogłaby być dołączana.
Serwis zarabiałby na reklamach i na sprzedaży usługi na zewnątrz, ale bez konieczności ingerowania w usługę przez sprzedawcę. Wszystko za pomocą automatów.
Usługa mogłaby być docelowo oferowana np. dużym portalom, np. Onetowi, Wp itd.
Ale rownie dobrze moglaby powstac w mniejszym zakresie, nawet na poczatku jako tylko prezentacja idei...
Usluga moglaby byc sprzedawana tez za granica.
Mam teraz pytanie - co z tym zrobić? :)
Na pewno nie jestem w stanie sam tego wyprodukowac - moge projektowac elementy, koordynowac prace nad nim, brac udzial w opracowywaniu koncepji itd. Ale potrzebna mi pomoc i finansowa i merytoryczna - ale zdecydowanie bardziej finansowa.
Co mogę:
a) Zaprojektowac serwis i zrobic prezentacje pokazujace idee serwisu, sposobu dzialania (jestem grafikiem).
Trudno byloby mi oszacowac przychody z reklam w odniesieniu do ogladalnosci...to nie moja dzialka :(
b) Zaprojektowac serwis i zlecic wykonanie przykladowego dzialania online.
Jak sadzicie? Czy zarzad np. portalu jest w stanie wejsc w cos takiego? Czy nie ryzykuje, ze np. mnie oleja a za 3 miesiace sami to zrobia? Jak rozmawiac o takich rzeczach...?
A moze w ogole np. sporzadzic biznesplan i starac sie o jakas kase na to?
Usluga nie jest dostepna jeszcze w Polsce w takiej formie jak ja to wymyslilem, ale sama dziedzina rozwija sie i serisy chca na to stawiac.... Dlatego potrzebne mi wsparcie :)
Dzieki z gory za pomoc! Moze w ogole znajde tutaj inwestora (?) :)
Pozdrawiam,
Grzesiek
alldesigner@alldesigner.net