Witam wszzystkich bardzo serdecznie,
Śledzę już forum od dłuższego czasu, to mój pierwszy post na forum.
Jestem młodą osobą, 18 lat, mieszkam w Krakowie.
Od kilku lat zajmuję się administracją systemami (serwery, uslugi serwerowe), administracją sieciami internetowymi, tworzeniem stron www.
W skrócie moję umiejętności:
- bardzo duze doswiadczenie w administracji systemami linux / fbsd. średnio win2k
- bardzo duze doświadczenie w budowie i funkcjonowaniu sieci, usprawnianiu. routing, bandwitdh management itp.
- bardzo duze doswiadczenie w tworzeniu stron www - całkiem niezłe projekty graficzne (opieram sie na komentarzach digart ;-) ), bardzo dobra znajomość php4, php5,
modeli uml, programowanie oop (obiektowe), projektowania aplikacji, znajomosc wzorców projektowych.
współpracowalem przy duzych realizacjach CMS - content management sytem, CRM - customer relation ship management, oraz innych + drobne skrypty do malych stron zajmujacych sie bukmacherka.
- projektowanie baz danych MYSQL, POSTGRESQL
- znajomosc xhtml 1.1 / css2
- js, xml, SOAP< xmlrpc
- ajax
- ponadto wiedza z zakresu marketingu, handlu, ekonomii, podstawowa wiedza o podatkach (http://www.pit.pl, http://www.vat.pl)
Doświadczenie:
od 2 lat współpracuje z trzema firmami
Mój kapitał:
Jestem młodą osoba i nie da się ukryc ze nie mam duzego kapitalu (dlatego pomysl na biznes :-) ) a nie chce wciągać w to rodzicow.
Tak więc z kapitałem. ok 15 tys pln niewiele zwojuje nawet jakby to bylo 30tys.
Pomysł na biznes:
- Wykupienie dedykowanego serwera
- Stworzenie systemów do zarządzania firmą w internecie. Od księgowości (potrzebni doradcy), przez marketingowe, przez zarządzania - najważniejsze: crm, erp, mrp, scm, czyli zarządzanie klientami, zarządzanie zasobami przedsiębiorstwa, zarządzanie materiałami, zarządzanie dostawami - czyli poprtostu zarzadzanie do działu logistyka
- Z początku wdrożyć to kilku firmą po cenach naprawde minimalnych dumpingowych, bądx nawet za darmo. Z poczatku rozwijać (poprawki, błedy, usprawnienia) na podstawie informacji od tych firm.
- Później przyjąć już jakies wieksze stawki za wdrożenia tych systemów, ale nadal dumpingowe = tak aby stanowic duzą konkurencje dla duzych systemow i oprogramowania wymagajacego licencji.
- miejce dla agencji reklamowych - wkońcu mam dokładnie stargetowany profil klientów wchodzących na strone === droga reklama.
Dlaczego firmy chciałyby z tego korzystać?
- Dużo mniejsze koszta niz wykupione oprogramowanie dla kazdego komputera
- Usprawnienie zarządzania przedsiębiorstwem - firmy uzywajace tego typu oprogramowań notują wzrost rentowności
- Wygoda - z kazdego miejsca na swiecie mozliwe zarzadzanie firma
- Bezpieczenstwo - firma nie musi siię bać o problemy z utratą danych.
Komentarz:
Całe oprogramowanie potrafiłbym stworzyc sam, potrzebni byliby doradcy aby program był funkcjonalny i działał prawidlowo - księgowośc to ciasteczko na sam koniec gdyż mnogość przepisów podatkowych ehm...
JEdnak przy wkladzie finansowym zlecilbym to sprawdzonym grafiką i programista
Co sądzicie o takim pomyśle?
Czy jest on trafiony?
Czy mam zadatki na osobę która mogłaby prowadzić taki biznes?
Myślałem żeby załapać się na program 2.5 promocja przedsiebiorczości i postarać się o
dofinansowanie z UE
Pozdrawiam,
Paweł
![[pomysł] Oprogramowanie do zarządzania firmą w internecie](http://www.biznesforum.pl/biznesforum.jpg)