|
Pomysł z kredytem :)) |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
NIe wiem czy gdzieś tego nie ma ale nie zauwazyłem. Może powinno być w innym dziale ale w końcu to pomysł na biznes.:)) w tamtym roku jak wyczytałem gdzies o 90% wzrosło korzystanie Polaków z pomnażania pieniedzy w funduszuch inwestycyjnych. Przynoszą one spore pieniądze i są dobra alternatywą dla lokat. Mój pomysł :)) Wziąść np kredyt 100 tysięcy i zainwestować go np. w taka "Arke". Mowie o kredycie bo jak ktoś ma 100 tysiecy to ten pomysł nie potrzebny:)) Uprzedzająć skad kredyt i jak to np. ja mam mieszaknie , brat ma mieszkanie, on niby mi je sprzedaje, ja biore kredyt na 30 lat, on dalej mieszaka , nic sie nie zmienia oprócz własciciela:) i w taki sposób mam te 100 tysiecy. zakładmy ze wkladamy najpierw na jeden rok w dobry i w miare bezpieczny fundusz i że mamy na te wirtualne raty na rok zasób pieniedzy. Po roku bierzemy pieniadze wyrobione przez fundusz niech to bedzie 10-15%(bph i arka powyzej 20% mialy) na czysto to zostaje nam na spłacanie dalsze rat i kasa zarobiona :mrgreen: i wkładamy znow te 100tys i tak w koło. Pomysł bajka tylko żeby te fundusze nie traciły. Ciekawy jestem reakcji forumowiczów na to :mrgreen: Pozdrawiam!! a jeszcze jedno jezeli stracimy to szybko spłacamy jak nie wypali i moze dużo by w razie nie wypału nie umoczył hehehe
Przyznam szczerze, że też o tym kiedyś myślałem ale... Jestem pewny, że ludzie zbijają krocie na tych funduszach inwestując większe kwoty nie kożystając z kredytów. Chciałeś jakąś opinie więc prosze: Z natury jestem raczej ostrożnym człowiekiem, w związku z tym nie wrabiałbym się z żadne kredyty, no bo kredyt kosztuje ( i to czasem bardzo dużo). Fundusze jak napisałeś miały całkiem przyzwoitą stopę zwrotu, ale nie wiesz jaki będzie wynik tego funduszu w roku następnym (prawdopodobnie podobny). Nie orientuje się jakie jest oprocentowanie kredytu (bo nie brałem), ale zakładam że nie mniej niż 5% a fundusz zarobi powiedzmy 10% zyskujesz więc po roku 5 tys (może troche więcej w zależności od ilości kapitalizacji) inwestując swoje 100!!! Mając 100tys wolałbym mówiąc prosto wziąć sprawy w swoje ręce i otworzyć działalność gospodarczą. Może niewiele dało Ci to co napisałem ale zawsze coś. Pozdrawiam.
dzieki Markasyt za odzew. Wiesz to wątek luzny :mrgreen: ciekawi mnie czy ktos cos takiego sprobuje a może próbował. Tak dodajac jeszcze to arka miala 30% ze 100 to 30 tys po odjeciu podatku itd to 23% na czysto czy jakos tak , bo znajomy mial i mowil ze tyle mu zostalo :mrgreen: To daje nawet na miesiac sporą kaskie, zeby tak co rok to po kilku latach splacasz kredyt i masz zarobiony druga stowe ktora nie jest juz pozyczona :mrgreen: Tylko jak tu sie odważyć bo niestety ryzyko spore, choc kto wie czy nie mniejsze niz samemu zaczynac dzialalnosc w koncu za nas profesjonaliści pracuja. pozdrawiam i zapraszam do luznej rozmowy :mrgreen:
Też tak dość luźno nad tym mysłałem, ale jednak się nie zdecydowałem i zainwestowalem moje skromne 10k. Jednak uważam, że jest to opłacalny interes :D ale z drugiej strony zewsząd chodzą głosy o zbliżającej sie bessie, tak więc nie wiem czy to jest dobry moment na takie kombinacje...
Jak to się mówi, jeśli chcesz coś zyskać to musisz podjąć ryzyko :grin: Sam pomysł na pewno może się udać ale najlepsze nawet wyliczenia nie odzwierciedlają rzeczywistości. Niemniej jednak jak pokazuje rynek to coraz więcej osób korzysta z tej formy oszczędzania (pomnażania) pieniędzy. Ja z tą działalnością gospodarczą tak po sobie mówie, bo mam troche pieniędzy i wole sam nimi zarządzać, a życie to sztuka wyboru!
Tak szczerze to poszedłem w Twoje ślady markasyt, bo zrezygnowalem z funduszu i założyłem DG :D zobaczymy co z tego bedzie :p
Ten pomysł teoretycznie wygląda bardzo dobrze i na pewno jeśli to byłaby stała oferta banków to co drugi Polak trzymałby pieniądze na przykład na funduszu arki z 30% zwrotem. Ale tak pięknie to nigdy nie będzie. Nie mniej jednak sam pomysł wygląda bardzo dobrze, ale w praktyce różnie bywa.
|
|