Witam.
Na początek chciałbym przestrzec osoby szukające inwestorów przed funduszami typu VentureCapital. Często zastanawiam się czy to ja nie spełniam ich wymogów czy moje projekty. A może to te fundusze tak na prawdę nie są w stanie zbadać projektu?
Posłużę się przykładem:
ROK 2000
Udałem się do znanego funduszu VC z planem biznesu. Mój plan obejmował zdalne sterowanie i monitorowanie urządzeń przez SMS. Z tego co pamiętam w tamtym okresie nie było tego typu urządzeń. Ja miałem ukończone działające prototypy. Pierwsze podobne rozwiązania ale będące w tyle za moim pokazały się rok później.
Celem firmy były:
- produkcja urządzeń do sterowania i monitorowania GSM przez SMS,
- opracowanie kompletnego systemu sterowania GSM do "inteligentnego budynku",
- zarządzanie urządzeniami w domu, biurze i samochodzie,
- urządzenia były już wtedy przygotowane do przekazywania informacji i pozycji samochodu (GPS), i pod GPRS.
Fundusz ocenił projekt jako ciekawy ale mało interesujący dla VC (w zasadzie 2 fundusze tak odpowiedziały).
Dziś mam podobny projekt (a może nawet lepszy). Inwestycja na poziomie 300 tys. Przewidywany zwrot 3 miesiące. Możliwość rozbudowy na cały kraj. Projekt już się sprawdził, potwierdza moje przewidywania. Niestety, sam nie jestem w stanie tyle zainwestować.
Na zakończenie jeszcze pomysł na biznes:
Urządzenie typu: szafa grająca na SMS.
Zastosowanie:
1. Uatrakcyjnienie Pubów - możesz sobie w pubie wybrać muzykę jaka ci odpowiada wysyłając kod SMS do szafy grającej.
2. Wspieranie sprzedaży konkretnego produktu - wyobraź sobie że jesteś w pubie i chcesz mieć dostęp do szafy grającej a nie masz :) Na stole leży menu z napisem "jak zamówisz piwo Żywiec to dostaniesz kod zdrapkę do szafy grającej". Czyli żeby posłuchać ulubionej piosenki musisz pić Żywca :). Wystarczy zrobić urządzenie i iść z nim do browarów co by wsparły sprzedaż. Dla nich to dodatkowa reklama (nie wspomnę o numerach telefonów) :).
3. Można jeszcze zawiesić duży ekran i wyświetlać dedykacje (wtedy odtwarzane są videoklipy).
4. A jak już dużo Pubów w to się wyposaży to wszystko można podłączyć pod system bilingowy jakiegoś operatora i ściągać kasę za każdego sms-a.
Takie urządzenie też w fazie ukończonego prototypu mam. Jak by ktoś się zainteresował to zapraszam do rozmowy.
Pozostałych pomysłów nie zdradzę na razie :)