Witam
To mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieje ze nie ostatni;), śledzę ciekawą dyskusję i chciałbym dodać kilka słów
Zgadzam się w całości z przedmówcami że promocja w internecie to podstawa.
I co najważniejsze nie muszą to byc ogromne koszty, a wiem to po własnych doświadczeniach.
Po analizie stawek firm pozycjonujących (100 do 400zł za frazę miesięcznie - pozycje 1-10 w google) postanowiłem sam spróbować pozycjonować moją stronę.
Spostrzeżenia:
Po pierwsze optymalizacja strony (słowa kluczowe na stronie, w title, w nagłówkach), wiele o tym już napisano, warto poszukać w googlach.
Po drugie: linki, linki i jeszcze raz linki.
Moim zdaniem najtańszą metodą linkowanie a tym samym podnoszenia rankingu strony jest dodawanie do katalogów: szczególnie do najwiekszych katalogów z wysokim Pagerank takich jak: katalog onet, katalog wp, katalog gazeta pl
Co najciekawsze, zdecydowana wiekszość katalogów jest bazpłatna, inwestujemy głównie czas i niewielkie sumy pieniędzy za część wpisów.
Dodajac stronę do katalogów należy zmieniac opisy i tytuły dodawanej strony (szczególnie w tytule umieszczać ważne słowa kluczowe), dzięki temu nasza strona jest lepiej widziana przez google.
Jak ktoś wspomniał warto wpisać się do najpopularniejszych baz firm, osobiscie również polecam firmy net. Zainwestowałem u nich w płatny rozszerzony wpis z odnośnikiem do strony www, galerią zdjęć i stosunkowo szybko zauwazylem zwieksznie ruchu na stronie.
Czy własnoręczne pozycjonowanie daje efekty?
Moim zdaniem, TAK.
W okresie kilku miesięcy zainwestowałem w reklamę ok 300zł (wpis w firmy.net + kilku, czasami kilkunastozłotowe sumy za wpisy do katalogów) i trochę czasu... wynik:
miejsca od 1go do 15go na kilkanaście interesujących mnie fraz, zaznaczam że sa to frazy lokalne (z nazwą miasta i województwa) i coraz więcej telefonów od zainteresowanych klientów:)
Jeszcze raz polecam spróbować z "własnoręcznym pozycjonowaniem", szczególnie że spotkałem sie z opiniami, klientów "firm pozycjonujących", którym po zakonczonej umowie strona spadała w wynikach o kilkadziesiat pozycji. Podobno było to związane z używaniem przez te firmy systemu wymiany linków, automatycznych dodawarek i innych "nieetycznych" sposobów pozycjonowania.
Pozdrawiam i w razie pytań służę pomocą w miarę możliwości:)