|
Populizm wyborczy? |
Populizm wyborczy?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Ostatnio coraz częściej słyszę że należy zmniejszyć koszty państwa poprzez likwidację zbytecznych urzędów i zwolnienie rzeszy urzędników. Tylko czy przypadkiem nie zwiększy się nam bezrobocie? Przecież urzędnik też człowiek i gdzieś pracować musi, a zwolnienia zapewne dotką zwykłych średniaków kserujących dokumenty, siedzących na dziennikach podawczych, informacjach i innych mało ambitnych stanowiskach a ci ludzie nie należą do rozchwytywanych na rynku pracy. Ale to jest chyba taki utarty kanon wyborczy : Mój ojciec walczyłz niemczami i bolszewikami, matka zmarła jak miałem 10 lat, pracowałem ciężko na całą rodzinę, obniże podatki, zlikwiduję bezrobocie, pozwalniam urzędników, nie będzie korupcji. Heh?
Jezeli wspomniales tu o bezrobociu to moim zdaniem nie zwalniac ludzi a powinno najpierw obnizac koszty stale,ktore sa bardzo wysokie nie tylko w urzedach ale ogolnie we wszystkich zakladach, firmach.
A obnizyc bezrobocie mozna byloby tym,ze jedna osoba powinna pracowac w jednej firmie a nie w kilku,bo tak sie zdarza. U nas w Polsce teoretycznie pracuje sie po 8 godzin dziennie, ale tak naprawde pracuje sie 12-14. Jezeli by obnizyc skladki (lub jakies ulgi)na ZUS i inne ktore placi przedsiebiorca moglby zatrudnic druga osobe na caly lub 3/4 etatu. Dzieki temu wiecej osob mialoby prace,ludzie by mniej pracowali, i kazdy bylby zadowolny.
Składek na ZUS raczej nie ruszą więcej, i tak już sporo sobie zabrali obiżką dla nowo powstałych firm. Chyba nie chcemy żeby ZUS zbankrutował? ;-)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|