|
Porada ZUS |
Porada ZUS
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Wlasnie otwieram firme. Firme zakladam,jednak nie zwalniam sie z etatu. Wiem, ze jak ktos zaklada dzial gospodarcza to przez chyba 2 lata placi duzo mniejszy zus. A jak to jest gdy zakladam dzial,ale nie zwalniam sie z pracy. Czy nadal bede placil mniejszy zus? A jak np po 2 miesiacach od rozpoczecia dialalnosci zwolnie sie z etatu to nadal bede placil nizszy zus?
Tak.
Jak się nie zwalniasz z etetu, a zarabiasz powyżej płacy minimalnej, to ZUS opłaca zakład pracy. Ty płacisz tylko składkę zdrowotną
mam nadzieje,ze macie racje bo ktos mi mowil, ze jak zwolnie sie z pracy to nie bede mogl juz korzystac z tego nizszego zusu.
Jak sie zwolnisz, to tak jak mówi Mateusz, obniżony przez 24 m-ce
Jak pracujesz to dokładniejak mówi Wielkot.
Liczone od daty założenia DG, a nie od daty zwolnienia się z etatu. (to tak dla formalności) :)
A to super dzieki za rady
No tak.
I jeśli mnie pamięć nie myli to nie może wykonywać pracy na rzecz byłego pracodawcy. Pozdrawiam darsuch
Czy to prawda ze jezeli sie ucze systemem zaocznym i chce prowadzic firme to jestem zwolniony z oplat zus? Gdzies to widzialem tu na forum ale niewiem gdzie:)
Tak. Dożywotnio. I z podatku dochodowego też. Przez 117 miesięcy licząc od pierwszej pełni księżyca po zaliczeniu 5 semestru studiów :-)
ale ja nie ide na studia tylko po gimnazjum do szkoly czyli robie srednia szkole
Boże... Widzisz a nie grzmisz..
wyjasnij mi to dokladnie zaczynam 6,7 wrzesnia szkole 1 rok a firme zamierzam otworzyc w grudniu ,styczniu
a ten zus jest calkowicie zabrany tylko place ubezpieczenie czy jak to jest i nie denerwuj sie:) ja poczatkujacy w tych tematach:P
I jeśli mnie pamięć nie myli to nie może wykonywać pracy na rzecz byłego pracodawcy. Pozdrawiam darsuch[/quote] Masz racje . Na rzecz pracodawcy u którego pracował przez ostatni rok.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Porada ZUS": - porada - porada - Porada prawna - Porada - giełda - Potrzebna porada :)
• Strona 1 z 1
|
|