|
Portal internetowy,a ochrona danych osobowych |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
zaczynam prowadzic portal z baza noclegowa.abonenci zeby sie zalogowac podaja adres mejlowy,pozniej dodajac obiekt jego adres,imie i nazwisko.te dane sa na moim serwerze,i nikomu ich nie udostepniam.czy wystarczy,ze mam na stronie podana polityke prywatnosci?czy musze zglosic baze do GIODO?
Zgodnie z art. 40 ustawy o ochronie danych osobowych administrator danych obowiązany jest zgłosić prowadzony przez siebie zbiór danych osobowych do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych z wyjątkiem przypadków wskazanych w art. 43 ust. 1 tej ustawy.
Stosownie do art. 43 ust. 1 pkt 9 ustawy o ochronie danych osobowych z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych powszechnie dostępnych. Przesłanka ta jest spełniona, jeżeli z danymi zawartymi w zbiorze może się zapoznać - bez szczególnego nakładu sił i środków - nieograniczony krąg podmiotów. Tylko wtedy administrator danych jest zwolniony z obowiązku rejestracji, jeżeli powszechnie dostępne są wszystkie, a nie tylko niektóre, dane zawarte w zbiorze danych. Zatem w przypadku udostępniania nieograniczonemu kręgowi podmiotów, w sieci Internet, wszystkich danych przetwarzanych w zbiorze, administrator danych nie jest zobowiązany do zgłoszenia tego zbioru do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych, stosownie do art. 43 ust. 1 pkt 9 ustawy o ochronie danych osobowych. mam nadzieje ze rozwiałem watpliwosci i tekst jest zrozumioaly jak nie to napisze wlasymi slowami:)
|
|