Witam
Naszedł mnie pomysł stworzenia portalu miejskiego, obecnie jest strona prowadzona przez Urząd Miejski, ale jest mało aktualizowana i brak na niej konkretnych/przyciągających informacji, brak forum, tylko podstawowe informacje.
Miejscowość ok 13-15 tyś mieszkańców. Miasto uzdrowiskowe, dużo turystów. Na portalu myślę że warto umieścić: Aktualności, katalog firm, galerie, sondę, ogłoszenia (drobne raczej bezpłatne i bardziej rozbudowane-wyróżnione płatne), miejsce na reklamę, forum, imieniny, kursy walut, pogoda dla regionu, historia miasta, itp.
Zarabiać bym chciał głównie na reklamach lokalnych przedsiębiorców i instytucjach i na ogłoszeniach płatnych.
Z informacjami o imprezach, wydarzeniach nie było by problemu. Z informacjami bieżącymi wydaje mi się, że też nie będzie problemu.
Obecnie prowadzę już stronę internetową od prawie trzech lat, doświadczenie w budowaniu, prowadzeniu, i obsługi strony znam, lecz jest to strona która z założenia nie miała przynosić zysków, bardziej nastawiałem się na hobby. Koszty jakie poniosę to zakup domeny i ewentualnie płatne moduły komercyjne do umieszczenia na stronie, miejsce na profesjonalnym serwerze już posiadam i transfer na nim jest wystarczający.
Czy miasto z taką ilością mieszkańców jest wystarczające aby na tym zarabiać? Na czym można jeszcze zarobić prowadząc taki portal? Co powinno się jeszcze na nim znaleźć? Na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę?