Witam
Jestem młodym człowiekiem - mam 19 lat. Z uwagi na to, że nie mam jeszcze zasobów oraz sytuacja finansowa nie pozwala mi na otwarcie czegoś poważnego, postanowiłem pomyśleć nad e-biznesem. Proszę wszystkich o ocenę mojego pomysłu.
MOJA WIZJA:
Branża: Kursy i szkolenia na prawo jazdy, szkoły jazdy
Planuje otworzyć vortal skupiający te właśnie szkoły - przed umieszczeniem adresu szkoły, informacji o prowadzonych tam kursach oraz cenie i sposobie kontaktu z nimi
wysyłałbym polecony list do kierownika szkoły z zapytaniem o zgode.
Oczywiście takie dodanie szkoły byłoby darmowe - na stronie informacja:
"Jeśli się zapiszesz i podasz nasze hasło reklamowe, otrzymasz GRATIS materiały szkoleniowe lub jakąś zniżke do 50zł"
Propozycja atrakcyjna zarówno dla klienta jak i szkoły jazdy. Kierownik miałby rozeznanie skąd pochodzi potencjalny klient.
Początkowo straciłbym na kosztach wysyłek itp., ale pracowałbym na kapitał społeczny tych firm.
Możliwosci zarobku:
- w przyszłości, po 2-3 miesiącach darmowego wpisu(linka) w serwisie - wprowadzenie opłat - wtedy kierownik decyduje się czy zlikwidować wpis czy zapłacić
- baner reklamowy wyświetlany na każdej stronie, pobierana opłata za 1000 wyświetleń lub za klik
- boksy reklamowe po lewej lub prawej stronie
- tzw. wpis PREMIUM - jest cała lista szkol jazdy a jedna pojawia się na samej górze - tutaj może system aukcyjny ,zeby szkoły wzajemnie się licytowały.
Koszty i straty:
koszt wprowadzenia nowego serwisu:
a) domena - 20,00 (1 rok)
b) serwer - 20,00 (1 rok)
c) pozycjonowanie (darmowe, jestem pozycjonerem), fraza prawo jazdy czy prawo jazdy Kraków, Warszawa, Poznań , Wrocław nie sprawi mi problemu
d) ogłoszenia PREMIUM sms - portale gazeta, onetboksy, reklama GoogleAdsense, AelGratka -> inwestycje wg. uznania
e) darmowe ogłoszenia
Także koszty naprawdę sa niewielkie. Wiele daje mi to, że umiem pozycjonować oraz zajmuje się tworzeniem stron WWW
PLANUJE otworzyć poczatkowo serwis PRAWO JAZDY w Krakowie, potem jeśli pomysł ten znajdzie uznanie wśród krakowskich szkoł jazdy, trzeba będzie otworzyć w innych miastach.
P.S Co sądzicie o tym??
Pozdrawiam
Paweł Krok